Arabiemiraatit maksoivat 10 miljoonaa USD kidutetulle USA:n kansalaiselle, tapaus salattiin

Yhdysvaltain kansalainen sai Yhdistyneiltä Arabiemiraateilta (UAE) v.2013 10 miljoonan dollarin korvauksen, mutta Yhdysvaltain ulkoministeriö puutui asiaan suojellen syytettyä Arabiemiraattien kuninkaallista. Tapaus tuli julki kun UAE:n USA:n suurlähettilään Yousef al-Otaibin sähköposteja hakkeroitiin. USA:n kansalainen Khalid Hassan syytti kolmea emiraattien hallitseviin perheisiin kuuluvaa miestä laittomasta vangitsemisesta ja kidutuksesta.


Khalid Hassan kohdisti syytteensä seuraaviin henkilöihin:

  • Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed Bin Zayed Al Nahyan,
  • UAE: n presidentti Khalifa Bin Zayed Al Nahyan,
  • prikaatinkenraali Saeed Hilal Al-Darmaki.

Asiaa käsiteltiin liittovaltion tuomioistuimessa Los Angelesissa v.2009 aloitetussa prosessissa. Kanne Hassanin puolesta jätettiin oikeudelle muutama viikko Barack Obaman presidenttikauden alkamisesta.

Kidutus ja vangitseminen tapahtuivat v.1984, kun Khalid Hassan toimi Abu Dhabin kuninkaallisen perheen sotilaallisena neuvonantajana. Hassanin mukaan Mohammed Bin Zayed valvoi henkilökohtaisesti hänen kidutustaan.

Oikeudelle esitetyn väitteen mukaan USA:n kansalaista pidettiin ilmastoimattomassa vankikopissa, lyötiin ja hänelle pakkojuotettiin nestettä joka aiheutti hallusinaatioita. Hassan kertoi myös olleensa pitkiä aikoja sidottuna. USA:n ulkoministeriö ei saanut kontaktia Hassaniin tuona aika yrityksistä huolimatta, eikä tiennyt hänen olinpaikkaansa. Tämä selviää ulkoministeriön tuonaikaisista sähkeistä. Hassanin asianajajat julkaisivat näitä sähkeitä v.2006.

Sähkeessä vuodelta 1984 todetaan: ”Eräs turvallisuusviranomainen kertoi, että Hassania pidettiin Abu Dhabissa korkean tason valvonnassa.” Hassanin mukaan UAE:n oikeuslaitosta hallitsevat samat henkilöt, jotka kiduttivat häntä, joten oikeudenkäynti asiasta emiraateissa ei olisi puolueeton .

Kun oikeuskäsittely Los Angelesissa alkoi, emiraattien presidentin, Khalifa Bin Zayed Al Nahyanin, sekaantuminen tapaukseen muodostui hyvin ongelmalliseksi sekä UAE:lle että Yhdysvalloille. Tapauksen aikana suurlähettiläs Al-Otaiba toimi ahkerasti kulissien takana suojellakseen hallitsevan perheen jäseniä: Presidentin nimi poistettiin asiakirjoista diplomaattisista syistä.

Vuonna 2011 UAE: n ulkoministeri Abdullah Bin Zayed Al Nahyan kiitti valtiosihteeri Hillary Clintonia ja Yhdysvaltain oikeusministeriötä UAE:n presidentin suojelusta po. oikeusprosessin aikana. Kruununprinssi Mohammed bin Zayedin suojelu ei sensijaan onnistunut. Al Otaiba yritti vedota prinssin diplomaattiseen koskemattomuuteen, onnistumatta: Mohammed Bin Zayed pysyi asiassa vastaajana.

Kun John Kerry nimitettiin USA:n ulkoministeriksi, Bin Zayed yritti jälleen kerran vapautua syyteestä. Vuonna 2013 Kerry lähetti hänelle viestin, jossa sanottiin:

”Olin iloinen nähdessäni teidät Abu Dhabissa ja kiitän teitä viestistäsi liittyen Hassanin tapaukseen Sheikh Khalifa Al Nahyania ja muita vastaan.”

“I was pleased to see you in Abu Dhabi, and I thank you for your message on Hassan’s case against Sheikh Khalifa Al Nahyan and others.”

Kerry piti tapaamisen, jossa oli läsnä USA:n sisäministeriön oikeudellisen neuvoston virkailijoita ja UAE:n palkkaaman lakiasiaintoimiston väkeä. Keskustelunaiheena oli Muhammed Bin Zayedin immuniteetti.

Toukokuussa 2013  allekirjoitettiin sopimus  10 miljoonan dollarin korvauksesta Hassanille, ja asian käsittelyn päättämisestä.  Sopimukseen kuului myös asian salaaminen julkisuudelta.

Kuinka paljon vastaavanlaisia tapauksia on sattunut, ja salattu julkisuudelta, sen arvioiminen on lähes mahdoton tehtävä. Kerryn ja Clintonin toiminta toi rahallisen korvauksen rikoksen uhriksi joutuneelle USA:n kansalaiselle, mutta oikeutta hän ei saanut.

Middle East Monitor 15.07.2017.



2 thoughts on “Arabiemiraatit maksoivat 10 miljoonaa USD kidutetulle USA:n kansalaiselle, tapaus salattiin

  • 5.8.2017 at 18:22
    Permalink

    Jos menisi kyseiseen maahan ja katsoisi Suomen ”jallituksen” kyselytunnin, niin maksettaisiinko siitä jotain rahallista korvausta? Vähempikin summa riittäisi.

    Reply
  • 5.8.2017 at 23:09
    Permalink

    ette taida ymmärtää mikä aramco saudien öljyyhtiö ja kuka saudeissa asioista päättää rockefeller jutku ja tyhmät luulette että saudien kuningas perhe olisi lojaali jollekin muullekuin likaiselle juutalaiselle

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.