Kiinalaisella kumiveneellä Eurooppaan

MaltaToday on tehnyt jutun EU:n ulkoministerikokouksen keksimästä kumiveneiden myyntikiellosta, jolla pyritään vaikeuttamaan ihmissalakuljettajien bisneksiä.

Kumiveneiden käyttö lisääntyi, kun EU:n sotilasoperaatio Sophia tuhosi 452 ihmissalakuljetukseen käytettyä puuvenettä. Mm. kiinalainen Dama Yacht on kaupannut erityisesti ”pakolaiskumiveneitä” 300-500 dollarilla maailman suurimassa nettikauppapaikassa Alibabassa. Libyaan ne on toimitettu Maltan tai Turkin kautta.

Kumiveneitä liikkuu muitakin reittejä. Esimerkiksi 5.5.2016 Valko-Venäjän rajavartiosto pysäytti auton, jolla oltiin viemässä Valko-Venäjältä 18 kumivenettä. EU:n kumivenekieltoonkin jää porsaanreikä, joka mahdollistaa vaikkapa maltalaisten ammattikalastajien laillisesti hankkimien kumiveneiden päätymisen pimeille markkinoille Libyaan.

Ihmissalakuljetuskysymykseen erikoistunut maltalainen Mark Micallef (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) sanoo, että tärkeämpää olisi estää perämoottorien myyntiä ja itse PVC-materiaalin myyntiä, sillä kumiveneitä osataan tehdä Libyassakin.

Micallefin mukaan 12-15 metriä pitkiin veneisiin lastataan jopa 170 ihmistä, ja jotkut  veneet hörppäävätkin vettä jo pian lähdön jälkeen.

”Ihmissalakuljetusbisneksellä rahoitetaan aseistettuja ryhmiä, mikä epävakauttaa maata [Libya] entisestään. Siksi minusta taistelun ihmissalakuljetusverkostoja vastaan pitäisi olla nykyistä tärkeämpi strateginen tavoite EU:lle ja Pohjois-Afrikalle.”, sanoo Micallef.

Alkuperäisen uutisen kommenteista voi nähdä, mitä pakolaisaallon eturintamassa Maltalla tilanteesta ajatellaan.

Lähteet: MaltaToday

Euroopan raja- ja rannikkovalvontayksikkö FRONTEX: Eastern Partnership – Risk Analysis Network Quarterly – Quarter 2 • April–June 2016 PDF-raportti (s. 6)

2 thoughts on “Kiinalaisella kumiveneellä Eurooppaan

 • 3.8.2017 at 00:25
  Permalink

  Kumivenekielto??? Nyt on järeät keinot EU-mafialla!

  Mitään todellista halua kehitysmaalaisten invaasion pysäyttämiseksi ei ole -nämä pipertelyt ovat puhdasta vittuilua euroopan kantaväestöä kohtaan.

  Reply
 • 3.8.2017 at 07:53
  Permalink

  Aionoastaan kansallisella lainsäädännöllä tämä saadaan loppumaan. Tuet pyrkijöille nollaan, ruoka laadultaan että pysyvät jotenkin hengissä. Ruoka mahdollismman yksinkertaista koska ensimmäsienä alkavat valittamaan sen laadusta. Kuri ja järjestys kotomaan hyysääjille, palautukset ilman valitusrumbaa ym.Kyllä keinoja löytyy.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.