Varapresidentti Pence vihjaisi Patriot-ohjusten tuomisesta Viroon. Millainen ase se on?

Tallinnassa tänään (31.07) vieraileva USA:n varapresidentti Mike Pence mainitsi mahdollisuuden, että Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän yksiköitä sijoitetaan Viroon ja baltiaan. Tarkastelemme seuraavassa po. järjestelmää.

Patriot-ohjusjärjestelmän ensimmäisen edition esitteli Redstone Arsenal -yhtiö v.1965 korvaamaan USA:n aiemmin käyttämiä lentokoneiden torjuntaan tarkoitettuja it-ohjuksia. Myöhemmin Patriotin käyttätarkoitusta laajennettiin myös ballististen ohjusten torjuntaan. Nykyisen version valmistaja on veneilijöillekin tuttu Raytheon.

Patriotin laukaisu- ja tulenjohtojärjestelmät voidaan asentaa mobiilialustoille.



Palveluskäyttöön Patriot tuli v.1984 ja  se päivitettiin taktisten ballististen ohjusten torjuntaan v.1988. Tämä ominaisuus joutui koetukselle Persianlahden sodassa 1990-1991, jolloin Saddam Hussein yritti pommittaa Israelia venäläisvalmisteisilla Scud-ohjuksillaan. Scudeja torjuttiin Patrioteilla, ja ohjushyökkäyksen tulokset jäivät irakilaisten kannalta kehnoiksi.

Kriitikkojen mukaan tulos oli enemmän seurausta scudien kuin patriotien ominaisuuksista: Lentokoneiden torjuntaan alunperin suunnitellun ohjuksen taistelukärki toimi aavistuksen verran liian myöhään lähestyvää ohjusta torjuttaessa, ja se vahingoitti vain scudien takaosia. Puute lienee helposti korjattavissa taistelukärkien sensoreita tuunaamalla, mutta luonnollisesti asiasta ei ole julkisesti mitään tietoa.

50 vuotta suunnittelunsa aloittamisesta ja 30:n vuoden palveluskäytön jälkeen Patriot-ohjukset ovat tulossa Suomenlahden eteläpuolelle. Patriotit ovat käytössä USA:lla ja sen liittolaisilla.

Iltasanomat.



One thought on “Varapresidentti Pence vihjaisi Patriot-ohjusten tuomisesta Viroon. Millainen ase se on?

  • 31.7.2017 at 17:14
    Permalink

    Puolustus ja turvallisuus tietty motiivina. Kukas kertoo, mistä erottaa milloin imperiumi varautuu hyökkäämään ja milloin puolustamaan Onko niillä edes eroa?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.