Uusi postilaki suosii Postin hidastelua

Alkusyksystä astuu voimaan uusi postilaki, joka velvoittaa esimerkiksi kirjeiden olevan perillä vasta viidentenä arkipäivänä.

Edellisen lain mukaan kirjeiden velvoitetiin olevan perilä parissa arkipäivässä. Postista puolustellaan lakia, sillä että hyvin harva kirje tekee matkaa viisi arkipäivää vaan on perillä huomattavasti aikaisemmin.

Yrityskirjeitä uusi laki ei koske vaan ne toimitetaan postin ja yrityksen välisten sopimusten ehdoilla.

Postia on pitkin kevättä ja kesää ruodittu myöhästyneistä ja kadonneista kirjeistä, että paketeista. Nämä ovat Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kai Kulpin mukaan yksittäisiä ja harvinaisia tapauksia, eivätkä oikein edes mahdu tilastoihin.

Nykysuomi kysyi yhdeltä pientä verkkokauppaa pyörittävältä yhdistykseltä miten postin palvelut ovat heillä toimineet?

Yhdistyksen verkkokauppavastaava vastaa.

Meiltä katoaa postin syövereihin noin joka neljäs lähetys. Tästä koituu meille todella paljon kuluja, koska jo esimerkiksi hupparin lähettäminen maksaa 7.90€ + itse tuote. Posti on hävittänyt meiltä lukuisia t-paitoja, huppareita. Ehkä suurimpana on iso ruoka-apu paketti. Mikä on kokoluokaltaan keskikokoinen pahvilaatikko 180x80x60. Itse paketin sisältö maksaa jo toistasataa euroa, paketti 9€ ja lähetys 15€.

Paketin hävittyä olemme joutuneet kuskaamaan paketit perille henkilökohtaisesti. Tällä olemme varmistaneet varman kuljetuksen. Hävineiden pakettien takia olemme menettäneet paljon asiakkaita, koska selitys ”posti hukkasi ei vaan aina toimi.” 

Olemme siis mittasuhteilta pieni verkkokauppa, hirvittää edes ajatella kuinka paljon häviää suurelta verkkokaupalta tavaraa. En usko että nämä tapaukset ovat vain yksittäisiä.

One thought on “Uusi postilaki suosii Postin hidastelua

 • 29.7.2017 at 11:41
  Permalink

  Muistan hyvin ajan kun kirjeen lähettäminen maksoi 80p (13c). Jossain vaiheessa postitele rupesi ahneeksi ja teki kaksoistariffin. Jos halusit kirjeesi perille seuraavaksi päiväksi, jouduit maksamaan 1mk:n. Jos kirje sai kulkea kaksi päivää, maksoi se 80p, eli sen saman summan kuin ennen seuraavaksi päiväksi kannettu kirje. Ja kirjeet kannettiin seuraavaksi päiväksi jos ne oli jätetty postilaatikoihin ennen klo 20:00. Tosin, silloin suurin osa lajittelusta tapahtui paikallisesti eikä kirjeitä ensin rahdattu rekoilla Helsinkiin josta ne nyt rahdataan parhaassa tapauksessa takaisin, koska toimitusosoite on samassa kantopiirissä. Se että kirje lajiteltaisiin kantopiireissä on kuulemma niin kallista että on halvempaa ostaa miljoonien kone joka syö sähköä sadoilla tuhansilla vuodessa ja rahdata kirjettä satojen tuhansien rekoilla jotka kuluttavat tiestöä ja polttoainetta sadoilla tuhansilla vuodessa, kuin että henkilö ottaisi kirjeen ja laittaisi sen oikeaan lokeroon.

  No, toinen epäkohta on Itella/Postin hinnoittelu. Ensiksikin, mikään mikä painaa yli 20kg ei kuulu postin kantoon. Tosin, jos ulkomailta tulee yli 20kg paketti, posti kyllä raahaa sen kotiovelle, mutta 10 päivän lajittelukeskuksen odotteluajalla lisättynä. Ja jos Suomesta maksaa lähettää eurooppaan esim. 280e, niin euroopasta Suomeen sama paketti tulee 17e:lla. Ja posti kantaa sen ovelle asti. Missä on oikein vikaa?

  Kun Bonn:ista tulee 1800kg rahtia (kaksi trukkilavaa) 170e:lla Pirkanmaan pieneen maaseutukuntaan, niin miksei Posti saa samaa rahtia liikuteltua alle 170e edes Tampereelta ko. maaseutukuntaan? Nyt se kuitenkin laskuttajan 170e rahdilla tuo sen Helsingistä maaseutukuntaan. Ja rahti on nimenomaan posti, koska DHL rahtaa vain yritysten rahtia, posti yksityisten. Tai autonrenkaat Saksasta… Posti tuo nekin perille muutamalla eurolla.

  Jossain on pahasti mätää kun tilanne on päässyt tällaiseksi. Mitenkähän saisi mopoautot valjastettua paketti/kirjeläheteiksi? Ne kun pörisevät muutenkin niin nyt voisivat oikeasti tienata rahaa ajelullaan. Ja aivan varmasti kirje kulkee Helsingistä vietinvälityksenä Rovaniemelle nopeammin mopoauto-läheteillä kuin postin viiden päivän hidastelulla. Johan sen vie kävellenkin samassa ajassa perille.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.