Tyynestämerestä löytynyt taas jätelautta – kokoluokka käsittämätön

Tyynestämerestä löytynyt jätelautta on toinen laatuaan. Lautta koostuu lähinnä muovisilpusta ja muusta muovi ja kumiroskasta. Kokoluokka on jotain aivan käsittämätöntä. Lautta on miljoona neliökilometriä eli kolme kertaa Suomen pinta-ala.

Tyynellämerellä on kaksi löydettyä jätelauttaa, läntinen ja itäinen. Näiden jätelauttojen siivoaminen on meritutkija Marcus Eriksenin mukaan lähes mahdotonta. Asioihin pitäisi puuttua jätteen alkulähteessä. Jätelautat muodostuvat maalta mereen joutuneesta muovista, joka on noin 80% ja loppu 20% tulee laivojen jätteistä. Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 prosenttia päätyy meriin.

Ensimmäisen jätelautan löysi tutkimusjohtaja Charles Moore hänen ollessa kilpapurjehtijana 1990-luvulla.

Lähteet: researchgate

Katso myös:

14 thoughts on “Tyynestämerestä löytynyt taas jätelautta – kokoluokka käsittämätön

 • 27.7.2017 at 21:00
  Permalink

  Nythän on niin, että kyseisen rikollisjoukkion koko tutkintolinja tulisi tappaa perin vulgääristi kaiken kansan nähtäväksi tarkoitettuna. Minkäänlainen lätäkkö ja sen ekosysteemi ei kestä tälläistä, eikä kyse ole edes siitä, että otettaisiin pelkästään lukuun ”Hyvän käytöksen kirja”. Vaan tuota tekoa voisi verrata atomipommin räjäyttämiseen tai tahalliseen ydinvoimalan radioaktiivisen ytimen sulattamiseen ja päästämiseen kaikki tuulten vietäväksi ympäri maailmaa.
  On kaksi tapaa, joilla ihminen ja ihmiskunta voi päättää päivänsä radikaalisti. Ymräristöterrorismi tai se, että kävelee metsään ja ampuu kuulan kalloonsa. Kyse on vain ajasta.

  Reply
 • 27.7.2017 at 21:27
  Permalink

  Juha puhuu asiaa, itketään Suomen kokoisessa maassa jostain auton päästöstä kun tällaisia oikeita ympäristö rikoksia annaetaan tapahtua ihan vapaasti. Onnex olen senverran vanha etten elä näkemässä ihmiskunnan itsemurhaa. R.I.P Me and Earth.

  Reply
 • 27.7.2017 at 23:58
  Permalink

  Niin, ilmastonlämpeneminen huolettaa ja sen vähentämiseksi käydään päästökauppaa, tulos +-0, käytännössä. Samaan aikaan, kukaan ei mieti hetkeäkään, mitä noi jätelautat tekee meren ekosysteemille ja miten ne vaikuttavat varmasti myös ilmastoon. Eikä käynnissä oleva väestöräjähdys ja sen turvaaminen ”turvapaikanhakijoiden” pakkovastaanottamisella helpota tilannetta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, siinäpä sitä on, globalismia kerrakseen.

  Reply
 • 28.7.2017 at 00:03
  Permalink

  Helppoahan tuo on. Nyt kun kaasu on kallista Amerikasta euroopalle niin otetaan isoja rahtialuksia ja niihin laitetaan kerääjä jotka keräävät jätteet merestä. Sitten ne tuodaan eurooppaan ja poltetaan niissä isoissa kivihiilivoimaloissa joita eu:hun rakennetaan satoja lisää. Ei tarvita niin paljoa kivihiiltä on osa energiasta tulee meren muoveista. Ja ne laivat jotka rahtaavat jätettä sekä siilaavat sitä, voivat käydä höyryllä. Ja se polttoaine saadaan, mistäpä muualta, kun meren jätelautasta.

  Reply
 • 28.7.2017 at 08:17
  Permalink

  Jenkithän on käyttäneet merta kaatopaikkanaan. Sieltähän isot proomut kuskasivat jätteitä avomerelle johon ne sitten tyhjennettiin. Ei kait tämä mikään yllätys pitäisi olla, että sieltä löytyy jätelauttoja?

  Reply
 • 28.7.2017 at 19:20
  Permalink

  Eiköhän suomalaiset ala rahoittaa tätäkin vaikkei meillä ole tämänkään kanssa mitään tekemistä.

  Reply
  • 29.7.2017 at 11:34
   Permalink

   Juu ei toki kuulu meille – koska mehän emme asu tällä planeettalla vaan me asumme suomessa :D.

   Reply
  • 31.7.2017 at 20:11
   Permalink

   Me hyvinvointivaltioissa elävät viemme teollisuuden tuotannot sinne missä tavaran tuottaminen on halpaa. Tämä ilmiö ei ole vain Amerikkalaisten syytä, vaan myös Eurooppalaisten. Näin saadaan sortotyövoiman avulla tuottaminen edulliseksi ja miljoonat miljoonat ihmiset pidetään sortopalkoilla edelleen köyhinä. Köyhät slummikansat jatkavat elämäänsä slummeissa ja kaikki jätehuolto puuttuu. Mihin nämä jätteet lopulta joutuvat? Eikö Suomi ole mielestäsi mitenkään osallisena jäteongelmaan maailmassa?

   Reply
 • 29.7.2017 at 12:33
  Permalink

  Ei saa sanoa, että mahdotonta! Kaikki kynnelle kykenevät vaan jätelauttoja keräämään. Menköön vaikka kuinka kauan, mutta jollain tapaa ne täytyy ihmisen kerätä poiskin…

  Reply
 • 31.7.2017 at 00:23
  Permalink

  Nyt äkkiä iso roskapussi jostain ja täyttämään se tolla moskalla kerta se on noin yhteen pakkaantunut. Oiva tilaisuus saada ne pois sieltä merestä. Nyt ei saa hukata aikaa.

  Reply
 • 1.8.2017 at 11:26
  Permalink

  Tuo trikkikuva leluveneestä jossain moskassa vie pohjan koko jutun uskottavuudelta.

  Reply
 • 1.8.2017 at 15:57
  Permalink

  Aika isot osat noista jätelautoista on tsunamien,tulvien ja maanvyöryjen jäljiltä. Mutta yhtäkaikki,helvetinmoinen siivoaminen ihmiskunnalla vielä edessä.

  Reply
 • 1.8.2017 at 16:30
  Permalink

  Suomessakin ”hävitetään” surutta jätteet minne sattuu. Ihmiset eivät vaivaudu ajamaan kierrätyspisteille kun on niin kiirre muualle. On helpompaa jättää roskat tienvarteen. Kunnon sakko ja yhteiskuntapalvelua roskaajille. Ja auto, rikoksentekoväline; takavarikkoon kuukaudeksi.

  Reply
 • 1.8.2017 at 19:14
  Permalink

  Tekisi mieli kuristaa rannoilla liikkuvat h***perseet, jotka syytävät roskansa mäkeen. Välinpitämättömät huonosti kasvatetut ääliöt viskelevät muovipullot, kaljatölkinpidikkeet ja pussit rannoille sen jälkeen, kun ovat viettäneet siellä mukavan ja aurinkoisen päivän. Turpaan vedän, jos kiinni saan. Eilenkin keräsin ison muovikassillisen roskaa rannalta 🙁

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.