Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja: EU-tuomioistuimen päätös pakolaisten palauttamisesta ensimmäiseen EU-maahan ei koske Suomea

Uutisoimme eilen, kuinka EU-tuomioistuin on vahvistanut, että turvapaikanhakija voidaan palauttaa ensimmäiseen EU-maahan, johon hän on saapunut.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja, ministeriön kansliapäällikköä kesäloman ajan tuuraava Jorma Vuorio kertoi Iltalehdelle, ettei päätöksellä ole merkitystä Suomen kannalta.

– No, eihän sillä ole, koska jos EU:n EURODC-sormenjälkijärjestelmästä löytyy, että henkilö on rekisteröitynyt jossain muussa EU-maassa joko laittomana ulkorajan ylittäjänä tai turvapaikanhakijana, niin sitten tehdään vastuunsiirtopyyntö sinne, ja henkilö siirretään sinne.

Kysyttäessä, tuliko Suomeen 2015 paljon sellaisia henkilöitä, joiden kohdalla pystyttiin todentamaan, että he ovat rekisteröityneet toisessa EU-maassa, Vuorio vastasi:

– Maahanmuuttovirasto on siinä asiantuntija, mutta veikkaisin, että eipä juuri, koska raja oli auki etelästä pohjoiseen. Käveltiin vaan halki Euroopan ilman, että oli todellista viranomaiskosketusta.

– EU-tuomioistuimen päätöshän koski Kroatiaa, jossa viranomaiset olivat oikeasti tekemisissä näiden tulijoiden kanssa, ja se pystyttiin näyttämään. Mehän emme pysty näyttämään, jos joku irakilainen kertoo tulleensa Kreikasta, että hakijoilla olisi ollut kosketus (kreikkalaisen) viranomaisen kanssa. Se vastuu jää siinä tapauksessa meille, Vuorio selittää.

Vuorio kertoo, ettei hänen tiedossaan ole tapauksia, jossa joku muussa EU-maassa rekisteröity olisi hakenut turvapaikkaa Suomessa.

– Hyvin vähänhän siinä tilanteessa (2015) rekisteröitiin ketään. Se oli niin massiivinen se tunku Eurooppaan, ettei siinä paljon ehditty rekisteröidä, puolustelee Vuorio.

Lähde: IL

Katso myös:

 

13 thoughts on “Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja: EU-tuomioistuimen päätös pakolaisten palauttamisesta ensimmäiseen EU-maahan ei koske Suomea

 • 27.7.2017 at 09:43
  Permalink

  Entäs Ruotsin puolelta tulleet? Onko yksikään rajan ylittänyt rekisteröity? Sitähän vaan tultiin ilman passia ym, papereita.

  Reply
 • 27.7.2017 at 11:15
  Permalink

  Suomeen on tullut henkilöitä nimenomaan toisista EU-maista. EU-tuomioistuinhan päätti palautuksesta sellaisessa tapauksessa, että henkilö oli ehtinyt rekisteröityä turvapaikanhakijaksi toisessa maassa, mutta myös sellasiessa tapauksessa, että oli vältetty viranomaiset. Suomeen tulleet ovat kaikkki palautettavia, paitsi kiintiöpakolaiset (ikävä kyllä).

  Reply
 • 27.7.2017 at 12:01
  Permalink

  Miten niin EI KOSKE SUOMEA! Käsittämätöntä!

  Reply
 • 27.7.2017 at 12:12
  Permalink

  Kyllä koskee myös suomea. #start deportations.

  Reply
 • 27.7.2017 at 17:49
  Permalink

  Seisova pöytä on katettu ja tulijat saavat tämän tulkinnan mukaan itse valita kenen pöydästä haluavat syödä. Metka peruste tuo että jos jossakin muussa maassa viranomainen on jättänyt velvollisuutensa hoitamatta meillä on velvollisuus toimia ja kantaa kustannukset. Ovatkohan kaikki viranomaisemme nyt tilanteen tasalla.

  Reply
 • 27.7.2017 at 18:35
  Permalink

  Suomessa niin löyhä tuo tyyli että hirvittää Kaikki puolueet paitsi uuvatit ja perussuomalaiset ei halua uusia elätettäviä mutta muut kaikki esittää tuhansia elätettäviä sosialipakolaisia

  Reply
 • 27.7.2017 at 20:51
  Permalink

  Vuoriohan selittelee asian juuri niin kuin on hallitukselta saanut käskyn selitellä. Hallitus taas on saanut EU:n johdolta käskyn, että maahan tulleet mamut täytyy pitää maassa keinolla millä hyvänsä lopun ikäänsä, ja että pitää varautua ottamaan vielä moninkertainen määrä lisää.

  Reply
 • 28.7.2017 at 08:32
  Permalink

  Niin no kaikilla on papereira jos milläkin nimellä ja useita pankkikortteja ympäri euroopan pankkien. Joillakin jooa muutama oleskelulupa eri eu maihin. Mutta kyllä suomen viranomaiset tietää kaiken ja kaikki missä ne on liikkunu. Ne on nääs kysyny

  Reply
 • 28.7.2017 at 18:08
  Permalink

  Saakelin idiootit. On siinä taas meillä viranomaiset ja päättäjät. Todella hienoa touhua. Ei paljoo innosta tehdä enää mitään tän maan eteen saati maksaa veroja.

  Reply
 • 29.7.2017 at 01:02
  Permalink

  Vaikuttaa ihan siltä että Jorma Vuorio yrittää silmänkääntötemppua?
  Puhuu sormenjäljistä kun tuossa tuomiossa puhuttiin ohjaamisesta. MOT

  ”Tuomioistuimen käsittelemässä tapauksessa Syyriasta tullut pakolainen oli ensimmäisenä EU-maana saapunut Kroatiaan, mutta kroatialaisviranomaiset olivat ohjanneet hänet eteenpäin Sloveniaan.”
  ”EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan Kroatian olisi pitänyt käsitellä turvapaikkahakemukset pakolaisten ylitettyä rajan Kroatiaan. Tuomioistuimen tulkinnan mukaan turvapaikanhakijoiden rajanylitys kolmansiin EU-maihin oli laiton, vaikka se sallittiin humanitäärisistä syistä ja poikkeuksellisten olojen takia.”

  Ruotsissa nimenomaan oli voimakasta ohjaamista Suomeen ja järjestettiin jopa ilmaisia ylimääräisiä junavuoroja suoraan Suomen rajalle Tornioon.

  Reply
 • 29.7.2017 at 01:30
  Permalink

  Tämä asia kannattaisi nyt tutkia pohjia myöten ja käyttää kaikki mahdolliset valituskanavat.

  Reply
 • 30.7.2017 at 11:15
  Permalink

  Monethan ovat rekisteröityneet useammassa maassa eurooppaan tullessaan,siitä en tiedä saavatko he rahaa muualla kuin yhdessä maassa ja kuinka monesta kaupungista nostavat rahaa ja millä nimellä.Kyllä tämän asian käsittelyn olisi voinut hoitaa paremminkin eikä antaa kuvaa rahahanoista ja heille pokkuroinnista,totta hemmetissä se saa hakeutumaan tänne.

  Iltakävelyt ja muukin yleinen ulkonaliikkuminen on huomattavasti vähentynyt näiden mieslaumojen valuessa pitkin pyöräteitä sen koko leveydeltä hienoissa vaatteissa ja juuri laitettujen kampaustensa kanssa ketään väistämättä naisia pysäytellen.

  Vielä pari vuotta sitten sai oikein etsiä jos halusi nähdä poliisiauton,nyt niitä ajelee tavallistakin enemmän katukuvassa.
  Niin,mitä tästä opimme.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.