Työ- ja elinkeinoministeriö: Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kesäkuussa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun lopussa yhteensä 320 100 työtöntä työnhakijaa. Se on 46 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi edellisestä kuusta 28 600:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 105 900, mikä on 21 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 113 600 eli 14 600 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 8 400 vähemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa eli yhteensä 45 800. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-kesäkuussa keskimäärin 63,1 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin kesäkuun aikana 44 100 eli 4 900 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli kesäkuussa avoinna 85 000 työpaikkaa, mikä on 10 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Koko maassa oli lomautettuna kesäkuun lopussa 21 300 henkilöä, mikä on 9 700 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 12 600 henkilöä, mikä on 8 000 vähemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.

Työnantajien ennakkoilmoitukset tulevista lomautuksista ovat vähentyneet. Ennakkoilmoitusten mukaan on mahdollista, että 1 200 henkilöä lomautetaan lähitulevaisuudessa, mikä on 700 vähemmän kuin vuosi sitten. Tulevien lomautusten määrä laski toukokuusta kesäkuuhun myös 700:lla.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli kesäkuun lopussa 108 300 henkilöä, mikä on 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

Tilastokeskus: Työttömyysaste 8,9 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 72,5 prosenttia, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 250 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,9 prosenttia eli 0,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon ja tulevien lomautusten erillisseurantaan, sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lisätietoja tilastojen eroista

2 thoughts on “Työ- ja elinkeinoministeriö: Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kesäkuussa

 • 25.7.2017 at 11:10
  Permalink

  Mutta sitä ei kerrota että pitkäaikais työttömiä on siirretty varhaiseläkkeelle. Siksi työttömyysluvut ovat pienemmät.

  Tässä muuten osi Nykysuomelle pieni tutkimisen paikka. Me kaikki muistamme kun pääministerimme Juha kimpaantui sukulaistensa sisäpiirikaupoista YLE:lle. Ja vaikka kuinka Juha satuili ettei hän vaikuta uutisointiin niin mikäs on muuttunut? Oletteko huomanneet?

  Meillä ei ko. kalabaliikin jälkeen ole uutisoitu (ainakaan televisiossa) yhtään ainoaa YT-neuvottelua, konkurssia, irtisanomisia, velkasaneerausta. Sen sijaan meille toitotetaan että ”vienti vetää”. Niin vetää: voita rahdataan Tanskaan ja viljaa etelä-amerikkaan (39 miljardin vauhdilla ja määrä kasvaa koko ajan). Uutisoinnisa huolimatta konkurssien määrä on lähes samalla tasolla kuin ennenkin. Työttömyys on pienentynty vain eläkkeelle siirtämisten vuoksi ja yt-neuvotteluja sekä yritysten ”virtaviivaistamisia” tehdään kuten ennenkin.

  Meille valehdellaan meidän nykyisestä taloudellista tilanteesta tarkoituksellisesti. Suomalaiset ovat säästäväistä kanssaa ja EU haluaa niiden 80 niljardin jotka ovat pankkitileillä, lähtevän liikkeelle kulutukseen. Koska Suomi on vielä ainoita maita euroopassa joka pystyy maksamaan FIXIT:insä. Eikä tänne saada Troikaa määräämään meidän asioista, koska meillä ei ole riittävästi velkaa.

  Juha ja hänen hallituksensa jatkavat Caj-Göranin ja Jyrkin hallitusten linjaa. Ja näiden kaikkien vekkuleiden tarkoituksena on vain suomalaisten talouden tuhoaminen. Kaivelkaapa vähän tullin tilastoja sekä Tilastokeskuksen taulukoita niin huomaatte että nykyinen keinotekoinen ”nyt ollaan nousukaudessa” on vain valetta. Sillä JOS nyt oltaisiin nousukaudessa, silloinhan palkkojen pitäisi nousta.

  Reply
 • 25.7.2017 at 14:22
  Permalink

  Ja paskan marjat se ole mitään vähentynyt. Joo, kymmenen henkeä on joko kuollut tai sitten käyvät Inarissa ilmatteeksi jänkhällä husomassa räkkää jonkun matkailuyrittäjän riistotyövoimana.
  Koko helevatan maailmaa tietää kuinka Suomen talouselämä on päin persettä. Joko suomalaiset vatsastapuhujan nuket eivät sitä itse tiedä tai todennäköisemmin valehtelevat koppirangaistusta odottavia suomalaisia vihullaisia päin pärstää. Uskallan väittää, että Suomi laiva lipuu jäävuortaan kohti kuin Titanic, vaikka meillä nyt on ne moninkertaiset EU-laipiot ja luopiot

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.