Käsittämätöntä ilkivaltaa Mannerheim-ristin ritarin haudalla – ”Mikään ei ole enää pyhää”

Kun Suomu-Seura oli laskemassa seppelettä kenraalimajuri Erkki Raappanan haudalle Joensuun hautausmaalla sunnuntaina, odotti haudalla perin ikävä näky, uutisoi Karjalainen.

Seuran edustajat huomasivat, että joku oli vienyt Mannerheim-ristin ritarin hautamuistomerkistä Rajavartiolaitoksen tunnuksen eli kultaisen karhunpään.

– Käsittämätöntä toimintaa. Tämä on ensimmäinen kerta urallani, kun tällainen tapaus tulee tietooni, Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Marko Turunen kertoo sanomalehti Karjalaiselle.

– Mikään ei ole enää pyhää. Harmituksen määrä oli valtava, seppeleen laskussa mukana ollut Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja eversti Vesa Blomqvist kommentoi.

Turusen mukaan hautamuistomerkit ovat niin kunnioitettuja, ettei kukaan niitä yleensä vahingoita millään tapaa.

– Tuskin anastettu tunnus enää kenenkään sydäntä lämmittää, joten sen voi toimittaa vaikkapa nimettömästi kirjeitse rajavartioston esikuntaan, Turunen kertoo.

– Ehkä varas ei ole ymmärtänyt, mitä hän on tekemässä. Suomi täyttää sata vuotta, ja Raappana on merkittävä maan historiassa, Blomqvist sanoo.

Turusen mukaan haudalle tullaan toimittamaan uusi tunnus.

Joensuun rajavartioston komentajana vuosina 1921-1939 toiminut Erkki Raappana vaikutti laajasti rajavartioston toimintojen kehittämiseen, Marko Turunen taustoittaa.

Raappana tunnetaan myös ”Korpikenraalina”, joka johti 14. divisioonan hyökkäystä Rukajärvelle vuonna 1941. Hän toi Suomelle myös viimeisen suuren torjuntavoiton Ilomantsissa elokuussa 1944. Oulujoella vuonna 1893 syntynyt Raappana kuoli Joensuun keskussairaalassa vuonna 1962.

Suomu-Seuran historia alkaa vuodesta 1945. Silloin perustettiin metsästys- ja luonnossuojeluseuraksi Pohjois-Karjalaan Suomunniemen Metsästysyhdistys ry. Kenraalimajuri Raappana oli mukana perustamistilaisuudessa. Myöhemmin yhdistyksen nimeksi muutettiin Suomu-Seura ry.

Yhdistys kokoontuu edelleen vähintään vuosittain Joensuussa, Turunen kertoo.

Lähde: Karjalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.