Suurin osa poliisin saamista vihapuhe-nettivinkeistä koskee muslimeja ja maahanmuuttajia

Poliisin netissä esiintyvää vihapuhetta tutkii kymmenen henkilöä: Kahdeksan tutkijaa, sihteeri ja tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Jouni Niskanen. Ryhmä on tutkinut noin viittäkymmentä tapausta, joissa on epäilty rikosta tapahtuneen. Kymmenisen juttua on edennyt syyttäjän pöydälle. Valtaosa tutkituista jutuista liittyy islamiin ja maahanmuuttajiin.

Nettipoliisin tutkimuskohteet löytyvät joko kansalaisten tekemien ilmoitusten perusteella (linkki jutun lopussa), tai poliisin omilla tutkimuksilla, jotka perustuvat tiettyjen nettijulkaisujen seuraamiseen. Tutkinnanjohtaja Niskanen ei täsmentänyt MTV:lle, mitkä nämä julkaisut ovat.

Suomen lainsäädäntö ei tunner kategoriaa #vihapuhe. Rikoksina tutkittavan teon tunnisteena toimiikin epäily jonkin olemassaolevan l.ainkohdan rikkominen. Näitä saattavat olla mm:

 • Kansanryhmää vastaan kiihottaminen,
 • uskonrauhan rikkominen,
 • kunnianloukkaus,
 • laiton uhkaus
 • ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Nettiä selaa myös pari-kolmekymmentä nettipoliisia. He ovat olemassa em. tutkijaryhmän lisäksi, tehtävänään myös nettikeskusteluun vaikuttaminen ja lainvastaisten kirjoitusten ennaltaehkäisy mm. omalla läsnäolollaan keskusteluryhmissä.

Poliisin ”vihapuheryhmä” on saanut rahoituksensa hallituksen kevään 2017 lisäbudjettiin sisältyvästä 1,27 miljoonan euron määrärahasta vihapuheiden vastustamiseen. Vihapuheryhmä aloitti toimintansa tämän vuoden maaliskuussa.

Tutkinnanjohtaja Niskasen mukaan suurin osa tutkituista tapauksista liittyy joko islamiin tai maahanmuuttajiin, näiden ollessa loukkausten kohteena. Ilmiö saattaa johtua joko tekojen suuresta määrästä, tai matalasta ilmoituskynnyksestä.

Nettirikos voi olla joko loukkaus tai solvaus, uhkaava kirjoitus tai esm.  teksti jossa spekuloidaan henkilöön kohdistuvalla teolla.

Poliisin nettivinkki, MTV aiheesta.

One thought on “Suurin osa poliisin saamista vihapuhe-nettivinkeistä koskee muslimeja ja maahanmuuttajia

 • 24.7.2017 at 20:16
  Permalink

  Polpo tavaa työkseen vessanseinä -kirjoituksia ja kirkkoveneitä samaan aikaan kun muslimit räjäyttelevät ihmisiä kappaleiksi muutaman kinkeripiirin päässä.
  Minunkin täytyy nyt viimein tunnustaa, että poliisi on todellakin tyhmä. Jos Jeesus olisikin tullut maailmaan tekemään sovitustyönsä nyt, Hän olisi ratsastanut kohti viimeistä ateriaansa poliisilla eikä Aasilla.
  Jos pikku-pojat kirjoittelevat sopimattomuuksia siitä suuresta luonnollisesta heteroseksuaalisesta syyhystään, ei poliisilla pitäisi olla sen asian kanssa syytä heritellä sormeaan. Eihän siitä välitä edes nyky kirkkokaan. Päinvastoin siellähän puhutaan naiskentelusta enemmän kuin viimeisestä matkasta hautaan ja sen jälkeiseen koettelemukseen, josta parin paukun jälkeen saarnaataankin asian vierestä.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.