Poliisi: Näin erotat laittoman ja laillisen rahankeräyksen

Jos sinua pyydetään lahjoittamaan rahaa rahankeräykseen tai sinuun muuten kohdistuu rahalahjoituspyyntö, voit helposti tarkistaa, onko rahankeräys laillinen. Rahankeräystä voidaan toteuttaa hyvin monella tavalla, kuten perinteisenä lipas- tai listakeräyksenä, puhelimitse tai internetissä. Keräystavasta riippumatta tiedot rahankeräysluvasta tulee aina ilmoittaa keräyksen yhteydessä.

Ennen lahjoituspäätöstä on syytä varmistua rahankeräyksen laillisuudesta. Kysy kerääjältä rahankeräysluvasta. Lupa on selkeä osoitus keräyksen laillisuudesta. Rahankeräysluvan saanut taho osaa aina vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:

– mikä on rahankeräysluvan saajan nimi ja luvan numero?download film Going in Style 2017

– mikä on keräyksen toimeenpanoaika ja toimeenpanoalue, eli milloin ja missä keräys voidaan toimeenpanna?

– mikä on rahankeräysluvan myöntänyt viranomainen (Poliisihallitus tai poliisilaitos, esimerkiksi Helsingin poliisilaitos)?

– mikä on kerättävien varojen käyttötarkoitus (rahankeräysluvassa määrätty tarkoitus, johon varat tulee käyttää. Rahankeräysluvan voi saada ainoastaan yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi.)?

Näiden tietojen avulla tunnistat laillisesti järjestetyn rahankeräyksen. Tietojen oikeellisuuden voi tarkistaa mainitulta lupaviranomaiselta (Poliisihallitus tai poliisilaitos). Jos esimerkiksi luvan olemassaolosta tai sen voimassaolosta herää epäily, asia kannattaa aina tarkistaa lupaviranomaiselta ennen lahjoittamista.

Lisää tietoa: http://arpajaishallinto.fi/rahankeraykset

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Lähde: Poliisihallitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.