Bloomberg: Etelä-Afrikka vapaassa pudotuksessa

Bloomberg raportoi, että ANC haluaa kansallistaa viljelysmaita korvauksetta mustille, pakottaa kaivosyhtiöiden voittoja ja osakkeita heille ja vie maata kohti hyperinflaatioita ja nepotismia.

Bloombergin mukaan ANC-puolueen epäonnistunut politiikka on johtanut tilanteeseen, jossa Etelä-Afrikan väestö kasvaa nopeammin kuin sen talous ja maan eriarvoisuus on maailman suurimpien joukossa.

Etelä-Afrikan suunta on kohti talouskatastrofia kun maan työttömyys on noussut vajaassa kymmenessä vuodessa 5% tasosta 28% nykytasoon. Vuonna 1990 eliniän odote maassa oli yli 62 vuotta, ANC:n valtaannousun jälkeen vuonna 1994 nykyisin vain 49,7 vuotta.

Valtaapitävän ANC-puolueen presidentti Jacob Zuma pyrkii ylläpitämään valtaansa ja rikastuttamaan tukijoitaan. Hän yrittää ujuttaa vaimoaan nepotistisesti ANC:n seuraavaksi johtajaksi.

Zuman talouspaketti on ”myrkkykeitos” populistista talouspolitiikkaa. Zuma haluaa, että valtio voisi kansallistaa viljelysmaita korvauksetta mustan kansanosan hyväksi ja vaatii maassa toimivan kaivosteollisuuden antavan suuremman osan voitoista ja osakkeista mustille sijoittajille.

Zuman kannattajat vaativat myös maan keskuspankin käyttämistä ”kansalaisten hyvinvointiin” hintavakauden ylläpitämisen sijaan, mikä aiheutti Zimbabwessa hyperinflaation ja omasta valuutasta luopumiseen vuonna 2009.

ANC on rasisminvastaisen kamppailun esitaistelijana juhlitun marxilaisia vaikutteita omaksuneen Nelson Mandelan puolue. Nobel-palkinnon saanut Mandela istui 27 vuotta vankilassa ja oikeisto on Wikipedian mukaan luonnehtinut häntä kommunistiterroristiksi.

Asiasta uutisoi Bloomberg, lähteet: