Näkökulma – Mitä g20 kokousta vastustavat oikein haluavat

Kaikista medioista on saanut lukea kuinka kymmenettuhannet mielenosoittajat Hampurin kaduilla polttavat autoja, ampuvat poliiseja raketeilla, hakkaavat rautaputkilla ja ryöstävät kauppoja.

Lähes 200 poliisia on joutunut sairaalaan ja ainakin 100 mielenosoittajaa. Poliiseja paikalla on 20000 ja mielenosoittajia 100000, josta tosin vain noin 10% osallistuu mellakointiin.

Mellakoitsijat ovat kaikkien lähteiden mukaan vasemmistolaisia, tässä tapauksessa voimme varmasti jo puhua äärivasemmistosta. Tämä äärivasemmisto vastustaa kokouksessa päättäjiä, jotka osallistuvat sotiin maailmalla. Näitä päättäjiä on mukana ainakin Yhdysvalloista, Venäjältä, Turkista, Brasiliasta ja epäsuorasti monesta muusta maasta.

Kuitenkin ristiriitaisen asiasta tekee se, mitä kokouksessa käsitellään, yle.

1. Terrorismin vastainen taistelu

2. Vapaakauppa

3. Ilmastonmuutos

4. Muuttoliike

5. Maailmanpolitiikan polttavat kysymykset

Vasemmistoliiton ajamia asioita on hyvinvoinnin parantaminen, ympäristön ja talouden kestävyyden parantaminen, tasa-arvon parantaminen.

Eikö juuri 1. terrorismin kitkeminen ole tasa-arvon parantamista? Tällöin kristityt, kääntyneet muslimit, homot ja naiset saavat paremman aseman maailmassa. Kokouksessa ajetaan 2. ilmastosopimuksia: tämähän tarkoittaa ympäristön kestävyyden parantamista. 3. Muuttoliike eli yritetään keksiä ratkaisuja pakolaisten suhteen ettei taakka paina vain muutamia tulomaita (esim Italia). Tämä luulisi olevan kaikkien etu, kun pakolaisuus saadaan organisoidusti ja jouhevasti toimimaan. 4. Maailman polttavat kysymykset eli tällä hetkellä Pohjois-Korean ydinkokeet.

Lähes jokainen kokouksessa ajettava asia tukee vasemmiston periaatteita. Mielenosoittajienhan pitäisi periaatteessa koostua äärioikeistosta, mutta ei. Mitä vasemmisto siis ajaa takaa massiivisilla mielenosoituksilla ja mellakoilla?

BBC:n haastattelun mukaan mielenosoittajat vastustavat sitä, että New Yorkissa on menossa samaan aikaan ydinaseiden purkamista ajava kokous.

”Kokoukseen Yhdysvalloissa osallistuu 122 maan edustus, silti suurimmat päättäjät istuvat täällä Hampurissa ja pitävät hauskaa. Tätä me vastustamme.”

Käsillä on siis kaksi samanaikaista kokousta, missä käsitellään ydinaseiden rajoittamista. Yhdysvaltojen kokouksesta kertoi Politico. Tämän luulisi olevan hyvä asia ja uutinen vasemmistolle ja maailmalle.

Edelleen jää epäselväksi, mitä vasemmisto vastustaa Hampurissa? Onko kyse vaan siitä, että on mukava mellakoida vai alkaako vasemmistolla ajettavat asiat loppua, kun Kokoomuskin on tullut samalle reviirille. Onko Kokoomus uusi salonkikelpoinen vasemmisto ja vasemmisto ottanut hoitaakseen asiat kaduilla.

Oli miten oli, mitään järkeä Hampurin kaupungin polttamisessa ei ole, ja tämä jos joku tulee todella kalliiksi saksalaisille. Tämäkään ei tue vasemmistoaatetta talouden kestävyyden parantamisesta.

-Samppa Granlund

Lähteet: jutussa mainitut linkit. Nykysuomi kertoi mellakoista aikaisemmin: