Italia uhkaa estää kansalaisjärjestöjen aluksien pääsyn satamiinsa – vaatii muita EU-maita ottamaan myös pakolaisia vastaan

Italiaan Välimeren yli Libyasta kulkeva pakolaistulva ei ota laantuakseen. Italia onkin uhannut estää kansalaisjärjestöjen alusten pääsyn satamiinsa ja vaatinut muita EU-maita ottamaan myös vastaan Afrikasta tulevia pakolaisia. Italiaan tuleva ihmisliikenne onkin noussut pikaisesti takaisin EU:n asialistalle Italian hallituksen esittäessä uhkauksensa viime viikolla.

Saapuneiden määrä on lisääntynyt lähes viidenneksellä viime vuodesta ja loppua ei näy. Vaarallisilla merimatkoilla kuolleita on jo ainakin yli kaksi tuhatta.

Saksan ja Ranskan sisäministerit sekä EU:n pakolaiskomissaari ovat luvanneet lisää tukea Libyan rannikkovartiostolle sekä laatia säännöt kuinka kansalaisjärjestöjen ja Italian viranomaisten yhteistyötä parannetaan. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten Italian vaatimukseen vastaanottaa pakolaisia muissa maissa suhtaudutaan.

Italiaan on alkuvuodesta saapunut yli 83 000 ihmistä Libyasta. Kaksi viikkoa sitten yhden viikonlopun aikana tulijoita oli kerralla peräti 12 600.

Asiasta uutisoi: HS