Itävalta asettaa 750 sotilasta valmiuteen, panssariautoja jo Brennerissä

Torstaina Tallinnassa pidettävän EU:n sisä- ja oikeusministerien kokouksen alla Itävalta on ottanut kantaa mahdollisiin turvapaikanhakijoiden rajaylityksiin: Puolustusministeri  Hans Peter Doskozil kertoi medialle Itävallan varautuvan sulkemaan tärkeän Italian ja Itävallan välisen rajanylityspaikan, Brennerin solan, tarvittaessa sotilasvoimin.


Ministeri Doskozil kertoi Kronen Zeitungille pitävänsä sotilaiden tuloa rajalle tarpeellisena, jos Italiaan kohdistuva maahanmuuttopaine ei vähene. Suuri osa Italiaan Pohjois-Afrikasta saapuvista pyrkii jatkamaan matkaansa edelleen, mm. Itävaltaan ja Saksaan.

Itävalta asettaa 750:n sotilaan valmiusyksikön, joka 72:n tunnin hälytysajalla pystyy siirtymään Brennerin solaan.  Joukkojen käyttöön asetetaan panssariajoneuvoja. Neljä panssariajoneuvoa siirrettiin Brennerin raja-asemalla viikonlopun aikana. Tätä ennen rajasotilaiden tukemista raskaalla aseistuksella ja panssariajoneuvoilla ei ole otettu toteutettavaksi vaihtoehdoksi EU:n etelärajalla.

YK: n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Italiaan on vuoden 2017 alun jälkeen saapunut Välimeren yli jo  83 650 pakolaista. Määrä on lähes viidenneksen suurempi kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

EU-ministerien kokouksessa Tallinnassa on tarkoitus käsitellä maahanmuuttokysymystä ja Italian EU:lle esittämää avunpyyntöä. Itävallan ilmoitus on nähtävä tässä kontekstissa. Valmiusyksikön aseistus viittaa siihen, että Itävalta varautuu väkivaltaisten rajanylitys-yritysten mahdollisuuteen.

Yllä samantyyppinen panssariajoneuvo, jollaisia on nyt neljä kappaletta Brennerissä. Alla video 22.10.2015.

Asiasta uutisoi Deutsche Wirtsshafts Nachrichten. Die Zeit, Watson ch, Krone.at.