Soini keväällä 2017: Uusi puheenjohtaja ei pääse säätiöön (video)

Perussuomalaisten puoluekokouksen odotettiin jo keväällä tuovan merkittäviä muutoksia puolueen valtarakenteisiin, mutta omaisuutta hallinnoivaan säätiöön muutokset kulkeutuvat hitaasti, kertoi silloinen puoluejohtaja Timo Soini 10.03 Maaseudun Tulevaisuudelle. Tarkastelemme  nyt Perussuomalaisten Tukisäätiötä, ja sen roolia.

Timo Soini MT:ssa (10.03.): Uudelle puheenjohtajalle ei ainakaan heti pääsyä Perussuomalaisten säätiön hallitukseen.

Tukisäätiön hallitukseen kuuluvat entinen puheenjohtaja Timo Soini, kansanedustaja Raimo Vistbacka, lappeenrantalainen kunnallispoliitikko Matti Vattulainen,  ja Oulun  piirin puheenjohtaja Paula Juka. Tämä joukko hallinnoi puolueen omaisuutta, johon sisältyy mm. uusi puoluetoimisto.

Perussuomalaisten Tukisäätiön hallitus:

  • Hallituksen puheenjohtaja: Raimo Vistbacka
  • Hallituksen varapuheenjohtaja: Timo Soini
  • Hallituksen jäsenet: Matti Vattulainen, Paula Juka (uusi jäsen), Jukka Ikonen (uusi jäsen)
  • Väistyneet: Mikko Vainio,Timo Relander

Perussuomalaisten Tukisäätiö osti v.2011 arvohuoneiston Helsingin Yrjönkadulta 1.5 miljoonalla eurolla. Säätiö otti samansuuruisen lainan puolueelta, joka siis tuli säätiön vuokralaiseksi 110 000:n euron vuosivuokralla. Vuokratuloillaan säätiö lyhentää lainaansa puolueelle.

Jo silloin kysyttiin, miksi puolue ei ostanut huoneistoa omiin nimiinsä, kun se käytännössä maksaa vuokraa itselleen, -omalla rahallaan.  Nyt toteutuvan rahojenkierrätyksen jälkeen puoluetuesta peräisin oleva rahoitus jättää muutamassa vuodessa toimistohuoneiston velattomana säätiön omistukseen.

Omaisuuksien hallinnoiminen puolueen ulkopuolelta oli monien mielestä erikoinen järjestely. Nyt perussuomalaisten jakaannutta kahtia, tilanne on erikoinen.

Itse itseään täydentävän säätiön kokivat ongelmalliseksi useat puolueen jäsenet, ja Perussuomalaisten 10:ssä puoluekokouksessa v.2013  Seppo Hauta-aho yrittikin saada puoluekokouskäsittelyyn jo kannatuksen saaneen ehdotuksensa säätiöjärjestyksen muuttamiseksi niin, että säätiön hallituksen jäsenet nimittää puoluekokous.  Hauta-aholta evättiin puheenvuoron käyttäminen (video), mistä hän teki kanteen. Käräjäoikeus ja ylemmätkin oikeusasteet ratkaisivat asian puolueen hyväksi.

Videolla nähdään Seppo Hauta-ahon puheenvuoropyynnön käsittely Perussuomalaisten 10. puoluekokouksessa.

Käytetyt lähteet:

Maaseudun Tulevaisuus 10.03,2017.

Yle 12.06.2017.

Seppo Hauta-ahon blogi.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.