Alaikäiset tytöt suunnittelivat kouluiskua Riihimäellä – Tieto levisi Whatsapp-ryhmässä

Kolmea alaikäistä riihimäkeläistyttöä epäillään törkeän henkeen ja terveyteen koskevan rikoksen valmistelusta. Tytöt olivat rikostutkinnan mukaan valmistelleet aseellista kouluhyökkäystä Riihimäellä.

Iltalehden saamien tietojen mukaan iskun suunnitelmat olivat jo edenneet aseenhankintavaiheeseen. Yhden tytön isä omisti ampuma-aseita, ja iskuvälineet oli tarkoitus varastaa hänen asekaapista.

Suunnitelmat vuotivat kuitenkin viranomaisten tietoon viime marraskuussa. Yksi tytöistä oli alkanut empiä iskuun osallistumista ja koko hankkeen mielekkyyttä.

Tieto kolmeen eri riihimäkeläiskouluun tehtävästä iskusta alkoi levitä koululaisten keskuudessa WhatsApp-viestinä. Erään oppilaan huoltaja ilmoitti asiasta Riihimäen koulutoimeen, josta otettiin yhteyttä poliisiin.

Esitutkinta valmis, tytöt vapautettu

Kotietsinnöissä tyttöjen hallusta ei löytynyt ampuma-aseita tai räjähteitä. Niitä ei kuitenkaan tarvita rikoksen tunnusmerkistön täyttymiseksi. Siihen riittää, jos sopii tai laatii yksityiskohtaisen suunnitelman kyseisen rikoksen tekemisestä, yllyttää tekoon tai lupautuu tai tarjoutuu sen tekijäksi.

Kaksi tytöistä oli tutkinnan vangittuna aikana. Kihlakunnansyyttäjän mukaan molemmat on jo vapautettu. Törkeän henkeen ja terveyteen rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enimmillään 4 vuotta vankeutta.

Poliisi lähetti esitutkintapöytäkirjat Salpausselän syyttäjänvirastoon toukokuun puolivälissä. Syyttäjä ei vielä ole päättänyt, millä aikataululla asiassa toimitaan.

– En vielä osaa sanoa, milloin syyteharkinta valmistuu, sanoo jutun toisena syyttäjänä toimiva Kaisa Hallenberg-Roine.

Lähde: IL

3 thoughts on “Alaikäiset tytöt suunnittelivat kouluiskua Riihimäellä – Tieto levisi Whatsapp-ryhmässä

  • 2.6.2017 at 10:04
    Permalink

    Onkohan tuosta sanottavampaa hyötyä – taitaa vaan rahat mennä enimmältään osin hukkaan!
    V
    Kansa Veronmaksajat tämänkin maksaa ei niitä rahoja muualta voi tulla. Valtion kassat kun koostuu enimmäkseen Verotuloista!

    Reply
  • 2.6.2017 at 11:40
    Permalink

    15 vuotiat ovat rikooikeudellisessa vastuussa tekemisistään. Opettajille ne voivat huutaa ja sanoa olevansa lapsia mutta oikeuden edessä täysin tuomittavissa. Ja kun tuomio tulee niin vaikka sitä ei iän vuoksi pistettäisikään täytäntöön, niin on turha koskaan hakea töitä alalta jossa toimitaan A-tarvikkeiden kanssa, ollaan virassa tai valtiohallinnon alaisuudessa. Myös useimmat yrittäjät karttavat rikoksentekijöitä. Myös tiettyihn maihin on turha koittaa saada edes loma-viisumia. Thaimaa ja muut maat poistuivat kertaheitolla matkakohteista.

    Eivät siis pissikset arvanneet mitä tulevaisuudelleen tekivät kun tällaista suunnittelivat. Tuhosivat sen kertaheitolla. Ja tähän törmätään lähes joka kerta kun oikeudessa luetaan lakia. Pissikset ja vanhemmat luulevat että ”ei tullut tuomiota”. Mutta totuus paljastuu vanhemmille ja pissiksille myöhemmin. Usein karulla tavalla.

    Reply
  • 2.6.2017 at 16:27
    Permalink

    Maailmasta kuoli silloin jotain pois, kun tytöt ja naiset ”hyppäsivät” miesten ”perässä kaivoon”. Tuon ikäiset eivät vielä ymmärrä mitä tuollaisen iskun suunnittelu saatika toteuttaminen merkitsee heidän loppuelämänsä kannalta. Ellei tämän maailman turmellus tulevaisuudessa kukkinut jo sellaiseen kukkaan, että moinen teko voidaan mainita CV:ssä eräänä tekona, joka ”kannattaa” mainita.
    Suomen koululaitos panostaa eritoten tyttöihin muokkaamalla lähes koko opetussuunnitelmansa tyttöjen kannalta katsottuna optimaaliseksi poikien jäädessä ”kannustamattomuus-loukkuun”, jossa heidän erityisosaamistaan ja sukupuolensa erityispiirteitä ei oteta huomioon. Niinpä pojat useinmiten putoavat kelkasta ja syrjäytyvät jo koulussa eräällä tavalla pahimmassa tapauksessa lopullisesti yhteiskunnan ulkopuolelle.
    Nuoren iän aiheuttama ajattelemattomuus ja aivojen kehittymättömyyden sekä ehkäpä kodin ”vapaalla kädellä” harjoitettu vanhemmuus yhtenä tekijänä saattoi olla vaikuttimena koko vakavan rikoksen suunnitteluun ja lähes toteuttamisasteelle saakka. Kuitenkin yhdellä tytöistä oli sen verran järki kultaa jäljellä tai vaistojensa aikaan saamana sai hänet pakittamaan koko mielettömästä hankkeesta. Onneksi edes oli sen verran siimaa, että jonkinlainen ulospääsytie oli olemassa sen sijaan kuin lopulliseen tekoon olisi menty ”matkustajina” porukan kuvitellun ja todellisen paineen alla vain siksi, ettei kukaan olisi halunnut näyttää olevansa nynnerö hyppäämällä kyydistä pois keskenkaiken.
    Hulluksi on maailma mennyt!
    Luulisi, että tämän pitäisi soittaa eri tahojen hälytyskelloa ja aikaan saada sen, että otettaisiin härkää sarvista ja tehtäisiin tälle asialle jotain. Tämä kun ei ollut yksittäistapaus.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.