Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy keino siirtää budjettivaltaa eduskunnalta hallituksen sisäpiirille?

Hallitus on pyytämässä eduskunnalta lupaa laskea valtion omistusosuutta Neste Oy:ssä ja Vapossa 50,1%:sta 33,4%:iin. Yli sen jäävä osakeosuus myydään Valtion Kehitysyhtiön, Vake Oy:n, kautta. Kriittiset kommentoijat eivät ole antaneet ”kehitys”-sanan hämätä, vaan näkevät tässäkin valtion juoksevien kulujen kattamista, -ja aikeen jatkaa elämistä valtion tulot ylittävien menojen kanssa. Vake Oy sisältää myös ihan omia riskejään.

Hallituksen esitys omistusosuuksien alentamiseksi tulee eduskunnalle tänään keskiviikkona (25.05.). Oppositio on jo arvostellut esitystä:

Kyllähän tämä kaventaa eduskunnan budjettivaltaa. Päätäntävalta osinkojen myyntituloista siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) eduskunnassa viime marraskuussa.

Taloussanomat 22.05.2017. Linda Pelkonen Iltasanomissa 24.05.2017.

Tarkastelemme, kuinka oikeassa Andersson on:

 • Vake Oy on 100%:sesti valtion omistama, ja siitä vastaa omistajaohjauksesta huolehtiva elinkeinoministeri Mika Lintilä.
 • Jos/kun hallituspuolueiden dominoima eduskunta myöntää em. omistusosuuden leikkaamisen, yli 33,4%:n menevä osakeosuus siirtyy Vake Oy:n omistukseen ja myytäväksi.
 • Mitä Vake rahoillaan tekee, siitä päättävät vastaava ministeri, ja hallituksessa käytännössä pääministeri.
 • Näitä päätöksiä ei enää tarvitse viedä eduskuntaan, kuten po. osakkeiden myyntipäätöksen kanssa tehtiin.
 • Eduskunta on näin ohitettu valtion tuloihin ja menoihin liittyvässä kysymyksessä, toisinsanoen budjettivalta on tältä osin ministereillä.
 • Kauppalehden uutisen mukaan osakeosuuksia koskeva päätös em. yhtiöiden osalta siirtää Vakeen 2,5 miljardin edestä valtion omaisuutta.
 • Hallitus on käyttänyt Vake Oy:n rahoja, siis valtion omaisuuden myyntituloja, mm. sote-himmeliinsä: ” Hallitus päätti puoliväliriihessä, että 90 miljoonaa euroa Ekokemistä tulleista rahoista suunnataan digi-sote-yhtiön kehittämiseen.”

Vake Oy on toiminut vasta viime syksystä alkaen. Medialta asia on jäänyt vähemmälle huomiolle, mm. Juha Sipilän ja Anne Bernerin annettua niin paljon muuta mistä kirjoittaa.

Asetimme edellä kysymyksen, onko k.ed. Andersson oikeilla jäljillä kritiikissään? Lukija voikin muodostaa edellä kerrotun pohjalla oman käsityksensä.
5 thoughts on “Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy keino siirtää budjettivaltaa eduskunnalta hallituksen sisäpiirille?

 • 24.5.2017 at 17:43
  Permalink

  Vallankahvassa olevat maanpetturit ovat taas tappamassa Suomen valtiolta lypsävää lehmää. Joidenkin kulissien takaisten junailijoiden pimeille veroparatiisi-pankkitileille – tai suoraan käteisenä – saattaa valua mukavat ”provisiot” jos homma onnistuu!

  Reply
 • 24.5.2017 at 19:38
  Permalink

  Komppaan edellistä kommentoijaa.

  Reply
 • 24.5.2017 at 19:47
  Permalink

  Patriasta myytiin viime vuonna puolet norjalaisille, Ekokem myyty kokonaan, Nesteestä osa menee varmaan ulkomaille. Ja myyntilistalla on Posti, Viinatuotanto Altia +muita. Lopulta varmaan kaikki on myyty ja silti on valtionvelkaa hitosti jos tavalliset kansalaiset eivät ala suurin joukoin kannattamaan uusia puolueita näiden nykyisten tilalle.

  Reply
 • 24.5.2017 at 23:20
  Permalink

  Hyvä ehdotus.Kokeillaan oikein joukolla Kansalaispuoluetta.

  Reply
 • 24.5.2017 at 23:44
  Permalink

  Kansalaispuoluetta myös, ostetaan kymmenen markkaa. Pohjoisessa myytiin Häkämiehen toimesta Rautaruukki Ruotsalaisille, nyt sieltä kolkuttaa parikilometriä pitkiä rautajunia kaksi kertaa päivässä etelän suuntaan vaunut täynnä metallirullia. Minne lie menevät mutta ruottalaisilla pyyhkii hyvin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.