Energiajuomat – pitäisikö niiden myynti kieltää alle 18-vuotiailta?

Energiajuomia myydään maailmanlaajuisesti valtavia määriä, vaikka niiden negatiivisista vaikutuksista on puhuttu jo pitkään.

Maailman terveysjärjestä (WHO) on kertonut niiden muodostavan jo lähes riskin kansanterveydelle ja esimerkiksi lasten ei tulisi juoda energiajuomia ollenkaan. Eviran mukaan alle 18-vuotiailla kofeiinin päivittäisen saannin tulisi jäädä alle 50 milligrammaan. Tämä tarkoittaa noin puolta tölkkiä energiajuomaa päivässä.

Kofeiini ei olekaan kovin harmiton virkistäjä, sillä lasten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin. Huolestuttavaa on, että osa nuorista käyttää energiajuomia huomattavia määriä jopa päivittäin. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n mukaan nuorilla tärkeimmät syyt juoda energiajuomia on maku, tarve saada energiaa ja pysyä hereillä. Juomien käyttäjillä on todettu muun muassa korkeaa verenpainetta, univaikeuksia, väsymystä ja päänsärkyä.

Lisäksi yksi 0,33 l energiajuomatölkki sisältää 14 palaa sokeria ja puoli litraa energiajuomaa jo peräti 22 palaa sokeria. Tämä juomien sokerimäärä ja happamuus vaurioittavat varsinkin nuorten hammaskiillettä. Kun kiille on kulunut, ei sitä voi enää uusia. Haittoina on muun muassa hampaiden vihlonta ja niiden heikentynyt ulkonäkö. Sokeri myös lisää hampaiden reikiintymistä, aiheuttaa liikalihavuutta ja altistaa monille erilaisille sairauksille, esimerkiksi diabetekselle.

 

Lähde: mtv, THL,

2 thoughts on “Energiajuomat – pitäisikö niiden myynti kieltää alle 18-vuotiailta?

  • 2.5.2017 at 23:49
    Permalink

    Venäjällä ollaan pikkuisen viisaampia tässä asiassa. Sielä pitää olla 21 vuotta jotta saa ostaa Coca-Colaa. Näiden ”virvoitusjuomien” myrkylliyys on tullut terveysviranomaisten tietoon ja siksi mm. alkoholiasaa ostaa 18 vuode iässä. Se ei ole lainkaan yhtä myrkyllistä kun monikansallisten yhtiöiden juomat.

    Suomessa voisi ”energiajuomat” kieltää kokonaan koska ne tehdään aineista jotka ovat elimistölle myrkyllisiä.

    Reply
    • 3.5.2017 at 15:37
      Permalink

      Alkoholihankaan ei tapa muuta kun sun loputkin aivosolusi. Alkoholi on ainakin yhtä yhtä myrkyllistä elimistölle kuin energiajuomat, että siitä ei päästä mihinkään.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.