Autoilijaa vainotaan jälleen – Ministeriö: autoilun kustannukset ylös, pysäköinti hankalammaksi

Valtiovarainministeriön mukaan yksityisautoilun kustannusten nostaminen on keino päästä tiukkeneviin päästötavoitteisiin. 

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin työryhmä selvittää keinoja, joiden avulla Suomessa voidaan päästä vuoden 2030 ilmasto- ja päästötavoitteisiin. Työryhmä on pyytänyt lukuisia lausuntoja sekä ministeriöiltä, virastoilta että yrityksiltä.

Nyt asiaan oman näkemyksensä antoi myös valtiovarainministeriö, jonka 10-sivuisessa lausunnossa mainitaan yksityisautoilun kustannusten kasvattaminen ja pysäköinnin saatavuuden vähentäminen. Tämä hankaloittaa sekä kaupungeissa autoilevia että pitkää työmatkaa ajavia.

”Liikenteen päästötavoitteiden saavuttaminen edellyttänee yksityisautoilun kustannusten nousua ja samalla vaihtoehtoisten liikkumistapojen edistämistä”, lausunnossa kerrotaan.

Lausunnossa myös todetaan, että uusien autojen hankintaan liittyvät kannustimet eivät ole kustannustehokkaimpia keinoja päästöjen vähentämiseen, vaan saattavat kasvattaa ajoneuvokantaa ja jopa lisätä päästöjä.

”Autokohtaisten päästöjen vähentäminen ei välttämättä vähennä liikenteen kokonaispäästöjä, mikäli autokanta ja ajosuorite kasvavat. Myös autojen valmistaminen aiheuttaa ympäristövaikutuksia”, lausunnossa todetaan.

VM kertoo lausunnossaan myös, että polttoaineverolla ja CO2-perusteisella ajoneuvoverolla voidaan lisätä erityisesti suuripäästöisten autojen käyttökustannuksia.

”Polttoainevero on taloustieteellisessä tutkimuskirjallisuudessa yleisesti todettu tehokkaimmaksi ohjauskeinoksi henkilöautojen päästöjen vähentämiseksi, sillä sen ohjausvaikutus kohdistuu sekä ajosuoritteeseen että auton polttoainetehokkuuteen. CO2-perusteisen ajoneuvoverotuksen tasoa ja rakennetta voidaan muuttaa verotuottojen kasvattamiseksi tai päästöohjauksen lisäämiseksi”, sanotaan lausunnossa.

Valtiovarainministeriö myös muistuttaa, että päästöjen lisäksi liikenteestä aiheutuu muitakin haittoja, kuten melua: ”Mikäli liikennesuoritteen määrää pystytään rajoittamaan, myös liikenteen meluhaitta vähenee.”

Jo tällä hetkellä tarpeellisina toimina valtiovarainministeriö näkee mm. parkkipaikkojen hinnoittelun tarkistamisen eli käytännössä pysäköintimaksujen korottamisen. Myös pysäköinnin saatavuuden vähentämisen suurimmissa kaupungeissa on VM:n keinolistalla.

Henkilöautot pois, pyöräilijät tilalle

Ministeriön tavoitteena on henkilöautojen vähentäminen. Ministeriön mukaan henkilöautojen määrän vähentyessä niiden alta vapautuvaa pinta-alaa voitaisiin suunnata lausunnon mukaan esimerkiksi pyöräilijöiden käyttöön.

Valtiovarainministeriön lausunnossa myös todetaan seuraavaa:  ”Kesällä 2018 voimaan tulevan liikennepalvelulain myötä kuluttajille tullaan tarjoamaan liikkumista palveluna, oman auton käytön sijaan”. Tämä seikka tulee ministeriön mukaan todennäköisesti nostamaan erityisesti kansalaisten henkilöautojen täyttöasteita.

Odotamme mielenkiinnolla, miten erityisesti maaseudulla pitkien etäisyyksien päässä asuvat, joukkoliikenteen puuttuessa omaa autoa pakostakin liikkumiseen tarvitsevat ihmiset suhtautuvat näihin uudistuksiin, jotka tekevät yksityisautoilusta entistäkin hankalampaa ja kalliimpaa. Tälläkin kertaa tahallisten päätösten seurauksena. Polkupyörällä on hankala kulkea 100 km päässä töissä.

Lähteet: Valtiovarainministeriön lausunto, IS, MTV

11 thoughts on “Autoilijaa vainotaan jälleen – Ministeriö: autoilun kustannukset ylös, pysäköinti hankalammaksi

 • 27.4.2017 at 11:50
  Permalink

  Raskas liikenne aiheutta kanssa suuret päästöt, niita suitsittava ja vaadittava vähemmän päästöjä. Raideliikenteeseen panostaminen olisi myös suotavaa, saataisiin tavarankuljetukset saastuttavilta rekoilta raideliikennettä vahvistaen. Salmivuori

  Reply
 • 27.4.2017 at 12:48
  Permalink

  Voisiko vielä saada näkyviin sen hetki sitten olleen ansiokkaan kirjoituksen ilmaston lämpenemisestä?

  Reply
 • 27.4.2017 at 13:04
  Permalink

  Ultranopeastihan se Vihreiden vaalitulos alkaakin näkyä!

  Reply
 • 27.4.2017 at 13:42
  Permalink

  Lopetetaan asukasluvun nosto. Jos uusia matuja tulee tätä tahtia niin tavoitteet karkaa sitä mukaan ei siinä autoilun vähentäminen auta.

  Reply
 • 27.4.2017 at 15:33
  Permalink

  Noita on palannut hetken hiljaiselon jälkeen kurittamaan uppiniskaisia suomalaisia.

  Reply
 • 27.4.2017 at 20:57
  Permalink

  Koskas lentoliikene maksaa päästöistään? Minä olen tehnyt lentolakon jo vuosia sitten. Enkä lennä ennenkuin lentoliikenne maksaa päästöistään.

  Myös autoilun olen vähentänyt minimiin. Lähden autolla vain jos pystyn kuittaamaan kilometrikorvauksen. Muut kerrat kävelen jaloin tai ajan pyörällä. En käytä julkisia koska kylille ei ole kuin 9km. Se menee vaikka aidan seipäänä.

  Säälien katselen niitä ihmisiä jotka joka perjantai ajavat mökeilleen, satojenkin kilometrien päähän. Ja sitten sunnuntaina takaisin. Ne maksaa lisää piiloveroa ja minua naurattaa.

  Reply
 • 28.4.2017 at 06:39
  Permalink

  Alettaisiin rajoittaamaan syntyvyyttä ja ihmismäärää niin olisi paras vaihtoehto ei vain Co päästöjen vaan koko maapalloa ajatellen.

  Reply
  • 29.4.2017 at 11:09
   Permalink

   Täysin samaa mieltä. Kehitysmaiden liika lisääntyminen on tän pallon suurin ongelma ja siitä vaietaan visusti. Miksi?

   Reply
   • 16.11.2017 at 10:27
    Permalink

    Siksi koska sitä rajoittamalla ei saada minkään muodon verotuloja vaan kyllä se meiltä pitää verottaa.

    Reply
 • 16.11.2017 at 12:32
  Permalink

  Tämä on facepalm potenssiin miljoona. Ei ihmisen CO2 (ja muut kuten metaani – ja huom. puhtaat CO2 päästöt ovat luonnolle erittäin positiivinen asia)
  ole sinnepäinkään todistettu aiheuttavan ilmastonmuutoksen. Tosiasiassa asia on päinvastoin. Kaikki väitteet ovat tyhjää täynnä! Pelkkää politisointia ja mielipideohjailua! Aloittelijat, käykää
  Tiede ei voisi olla kauempana tästä pseudotieteellisestä ilmiöstä (pseudotiede asettaa hypoteesin ja valikoivasti kerää ja hakee tietoa joka tukee väittämää muttei tutki ilmiötä minkään muun vaihtoehdon kannalta, ei silloinkaan kun raaka data ehdottaa jotain täysin päinvastaista).
  Tämä yhteiskunta on täysin sekaisin idiotismista! Totaaliset imbesillit luulevat pelastavansa maailman mutta tuhoavat sitä koska reaalimaailman perspektiivi ja tieteellinen ajatuskyky on miinuksella, alle nollan.
  Uusi viheruskonto on voittanut, hallelujaa – ja Galileo kääntyy haudassaan kun historia toistaa itseään.

  Lääkitse zombiviruksen tartuttamat aivot katsomalla läpi mm. 1000frolly kanavan luentoja

  Reply
  • 16.11.2017 at 12:41
   Permalink

   Lause jäi kesken kommentissa mutta ei haittaa. Oleellinen on kuitenkin siinä.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.