Suomalaisten hedelmällisyys heikkenee ja syövät lisääntyvät – syynä kemikaalit?

Kemikaaleja irtoaa sohvan pinnasta, siivousaineista, tietokoneen näppäimistä ja pikaruuan kääreistä. Pikku hiljaa ne tekevät tuhojaan elimistöissämme.

Arkemme on kyllästetty kemikaaleilla, joiden aiheuttamat haitat hiipivät tutkijoiden ja omaan tietoisuuteemme viiveellä. Eläinkokeiden perusteella on päätelty, että osa kemikaaleista häiritsee myös ihmisten hormonitoimintaa.

Lisääntymisongelmat ovat vuosi vuodelta yleistyneet niin kaloilla, hylkeillä, linnuilla kuin ihmisilläkin. Länsimaalaisten miesten sperman laatu on heikentynyt sekä yhä useampi ihminen kärsii muun muassa kilpirauhasen toiminta­häiriöistä. Myös monet syövät ovat yleistyneet kemikaalien käytön myötä, kuten rintasyöpä ja kivessyöpä, joiden riski on moninkertaistunut vuosikymmenten saatossa.

Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari pitää hormoneihin liittyvien sairauksien yleistymistä nopealla tahdilla erittäin huolestuttavana. Hän uskoo, että kemikaalien aiheuttamia terveysriskejä on aliarvioitu sekä testaaminen on puutteellista.

Käytännössä kemikaaleja löytyy kaikkialta. Edes Suomen luonnossa ei ole enää puhtaita paikkoja jäljellä. Äidinmaidosta löytyy kemikaaleja, palonestoaineita ruiskutetaan huonekaluihin ja tekstiileihin sekä muoveista löytyy hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pitää edistysaskeleena sitä, että tietoisuus hormonitoimintaa häiritsevistä kemikaaleista on kasvanut. Euroopan komissio valmistelee jäsenmaiden kanssa tunnistamis­kriteerejä, jotta kasvinsuojeluaineissa ja muissa torjunta-aineissa käytettä­vien kemikaalien säätely tehostuisi.Joidenkin hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien käytölle on jo asetettu rajoituksia. Esimerkiksi bisfenoli A:n käyttö tuttipulloissa on kielletty ja sen Euroopan laajuista käyttökieltoa kuittipapereissa odotetaan. Myös useille flataateille on asetettu enimmäisrajat leluissa, lastenhoitotuotteissa ja muissa muovituotteissa.

Tutkimustiedon lisääntyessä löytynee lisää aineita, jotka tunnistetaan hormonitoimintaa häiritseviksi. Harmillinen puoli kemikaalien tunnistamisessa ja kieltämisessä on työn hitaus. Lisäksi ongelmana on, että kiellettäviä myrkkyjä korvataan usein toisilla myrkyillä, joiden riskejä ei ole vielä testattu.

Euroopan kemikaalivirasto Echa kokoaa kandidaattilistaa epäillyistä hormonitoimintaa häiritsevistä kemikaaleista. Nyt listalla on toistakymmentä ainetta. Niiden lisäksi tarkastelun kohteeksi jonottaa liki satakunta hormonitoiminnalle kenties vaarallista kemikaalia. Listalta aineet päätyvät mahdollisesti käyttökieltoon tai niille asetetaan rajoituksia. Echan listaukset ovat kaikille avoimia. Tosin kuluttajien on vaikea tietää kemiallisia aineita tai tulkita, missä tuotteissa niitä on.

Alla olevassa kuvassa on kuvattuna vain murto-osa esimerkiksi kotimme kemikaaleista:

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus

3 thoughts on “Suomalaisten hedelmällisyys heikkenee ja syövät lisääntyvät – syynä kemikaalit?

 • 23.4.2017 at 21:36
  Permalink

  Lisäisi vakuuttavuutta, jos nuo nimet olisi kirjoitettu oikein.

  Reply
 • 23.4.2017 at 22:44
  Permalink

  Entäpäs ne elimistölle haitalliset kemikalit, joita rikollisten vallanpitäjien suostumuksella ruiskutetaan lentokoneista taivaalle ainakin läntisissä maissa. Pilvettömällä taivaalla päivisin ne ovat jokaisen havaittavissa Suomenkin taivaalla. Pseudo-skeptikkojen ja palkattujen trollien on turha yrittää väittää vanoja ns. contraileiksi, joita suihkukoneiden moottoreista pakkassäällä syntyy muutamaksi kymmeneksi sekunniksi. Kemikalivanojen häviäminen sen sijaan kestää kymmeniäkin minuutteja.

  Reply
 • 23.4.2017 at 23:26
  Permalink

  Tuo ”keltaisen lehdstön otsikointi” kysymysmerkillä on naivia. Sovitaanko niin että jätetään tuo kysymysmerkillä leikkiminen Alibille ja Seiskalle. Jos väitetään jotain niin väitetään reilusti. Ei laitetakysymysmerkkiä väitteen perään ja kuvitella että siten päästään vastuista kuin koira veräjästä. Se ei ole itseään journalistisena pitämänsä median arvolle sopivaa.

  Mutta itse asiaan. Kyllä, elämämme myrkytetään kemikaaleilla. Sitäkin enemmän syömme myrkkyjä vapaaehtoisesti: Aspartaami aihetutaa syöpää ja lihottaa. Stevia tekee steriiliksi, Glukosamiini aiheuttaa diabeteksen ja tuhoaa näkökyvyn, muista aineenvaihdunta ongelmista puhumattakaan. Ja tässä E-koodien havaittuja haittoja yksittäisissä testeissä:

  Atsovärit: E102, E104, E110, E122, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E142, E143, E151, E154, E155

  Seurauksia aiheuttavat lisäaineet:

  E120 hengenvaarallisia allergisia reaktioita
  E127 kilpirauhassyöpä
  E131, E132 hengitysvaikeuksia

  E154, E407, E954 syöpä aiheuttava lisäaine tai yhdiste
  E161g verkkokalvomuutoksia
  E173 myrkytysoireet, parkinsonintauti, seniili dementia

  E210 – E219 päänsärkyä, migreeniä, ylivilkkautta ja sen pahenemista
  E220 – E228 hengitysoireita, keuhkoputken supistmista, limakalvo-oireita, mahanärsytystä
  E230, E231, E232 pahoinvointia, oksentelua, silmä- ja nenä-ärsytystä

  E239 syöpä, virtsatie- ja ruuansulatuskanava oireet
  E280 – E283 mahan limakalvovaurioita ja mahakasvaimia
  E310 – E312 ihottuma, hengitysoireita, maksa-ainenvaihdunta, alentunut hedelmällisyys, lisääntynyt vastasyntyneiden kuolleisuus

  E320 pahentaa astmaa, allergiaa ja nokkosihottumaa, vatsakasvaimet, vaikuttaa veren hyytymiseen, K-vitamiinin vastavaikuttaja.
  E321pahentaa astmaa, allergiaa ja nokkosihottumaa, vaikuttaa veren hyytymiseen, kehkovaurioita, maksasolujen jakaantuminsta liikakasvua ja kasvaimia, nopeuttaa maksan aineenvaihduntaa.
  E338 – E341 estää kalsiumin imeytymistä => osteoporoosi

  E363 – E385 vaikuttaa raudan, sinkin ja kuparin imeytymiseen
  E431, E450 ruuansulatus- ja virtsatie oireet, munuaiskivat
  E541 vaikuttaa hermokudokseen, vrt E173

  E620 – E623 sydämen tykytys, päänsärky, huimaus, kasvojen punotus, lihassäryt,migreeni, ihotulehdusten ja nokkosihottuman lisäoireet.
  E951 allergisia reaktioita, päänsärkyä, pahentaa epileptikoiden oireita
  E952 valon aiheuttama ihottuma, rakkosyöpä

  Puhumattakaan siitä että tytöille annettu rokote kohdunkaulan syöpää vastaan laukaisee autoimmuunisairauden, joka käytännössä tekee steriiliksi. Parannuskeinoa ei ole.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.