AD1627: Turkkilaiset Vestmannaeyjarilla Islannissa, Guðríður Símonardóttirin tarina.

Orjuus ja orjakauppa ovat synkkiä asioita, ja myös eurooppalaisten sovittamatonta syntitaakkaa. Tai ainakin niin on tapana ajatella, -tai suorastaan pakko. Onneksemme on olemassa todistajanlausuntoja myös vähemmän mustavalkoisen historiankuvan puolesta. Guðríður Símonardóttir, 1598–1682, ryöstettiin orjuuteen, mutta hän palasti takaisin, ja hänen tarinansa tunnetaan.

Guðríður, tai Gudrun, eli Vestmannaeyjarin saaren kalastajayhteisössä aviomiehensä kanssa normaalia työteliästä perhe-elämää vuonna 1627, kun hollantilaisen petturin, tai renegaatin, Jan Janszoon van Haarlemin luotsaamat Turkin lipun alla purjehtivat algerialaiset merirosvot hyökkäsivät Vestmannalle, Heimaeyelle ja joihinkin paikkoihin Islannin pääsaarella. Suurelle joukolle islantilaisia se merkitsi väkivaltaista kuolemaa, ja  242:lle kuljetusta Algerian orjamarkkinoille. Pohjois-Afrikan ”barbareskivaltiot”, kuten niitä raakojen tapojensa perusteella nimitettiin, olivat muodollisesti Turkin sulttaanin alaisia, mutta yhä syvemmälle mädännäisyyteensä vajoava Turkin keskushallinto ei ollut lainkaan kiinnostunut näiden alamaistensa hyvinvoinnista, eikä varsinkaan pahoista teoista. Turkin hallinnolle riitti, että sai osan pohjoisafrikkalaisten harjoittaman merirosvouksen tuloista, ja Euroopan suurvallat pitivät aina jotain peliä Turkin kanssa, joten nekään eivät tarmokkaasti puuttuneet muslimien sikamaisuuksiin.

barbareski-map0001Marokko, Algeria, Tunisia ja Tripoli (Libya) jatkoivat siis  arabien jo muslimi-invaasion alussa aloittamaa merirosvousta ja orjanmetsästystä. Välimeren rantojen lisäksi barbareskit ulottivat ryöstelynsä Atlantin saarille, Englannin, Irlannin ja Skandinavian rannoille. Koska matkat olivat vaivalloisia, juuri muuta ei kannattanut hakea, kuin orjia ja ryöstettyjä arvoesineita.

Pohjois-Afrikan asukkaat, joille uskonto antoi luvan toimia häikäilemättömästi sekä ”vääräuskoisia” että kaikkia nais-sukupuolen edustajia kohtaan, harjoittivat po. rannikkojen ryöstelyä tällä erää 300:n vuoden ajan.  Rosvous loppui vasta 1800-luvun alkupuolella USA:n laivaston ja merijalkaväen vastatoimiin kahdessa USA:n näitä roistovaltioita vastaan käymässä ”Barbareski-sodassa”, ja Ranskan stormatessa Algerin ja Tunisin satamat.

Merirosvotuista laivoista ja ryöstetyiltä rannikoilta siepattujen eurooppalaisten kärsimykset roistovaltioissa eivät olleet mikään salaisuus, mutta toisin kuin USA:n etelän puuvillaplantaasien neekeriorjien kohdalla, ei ilmaantunut mainittavaa abolitionismia hedän asiastaan meluamaan. Englantilaisen merikapteeni Walter Crokerin raportti Algerissa näkemistään rääkätyistä vangituista merimiehistä levisi sen ajan lehdissä, mutta siihen ei hetikaan reagoitu. Kapteeni Croker vieraii Algerissä 1815.

captain_walter_croker_horror_stricken_at_algiers_181500000

Vielä kurjempaa oli muslimien kaappaamien naisten kohtalo. ISIS-Da’eshin käytännöt 2014-16 Syyriassa ja Irakissa obvat paralleeleja tuon ajan tapojen kanssa.

Muslimi-raidereiden tapana sekä rannikoilla että mm. Balkanilla oli saartaa yksinäinen kylä, ajaa aseilla uhaten yhteen puolikuoliaaksi peloteltuun laumaan sen asukkaat, tappaa niskoittelijat tai vastarintaa yrittävät, tai muutama pelotteeksi muuten vaan, ja valita naisista ja lapsista mukaanotettavat orjat. Toisinaan tapettiin ne joita ei viitsitty ottaa.

Islanti, Englannin rannikot, Baleaarit, Korsika, Italia ja monet muutkin barbareski-merirosvojen saavutettavissa olevat rannikot joutuivat säännöllisten hyökkäyksien kohteiksi. Euroopasta poiskuljetettujen ihmisten kokonaismäärästä puhuttaessa käytetään seitsennumeroisia lukuja. Islannissa oli pitkään 1900-luvulle voimassa laki, joka kielsi maihinnousseiden turkkilaisten minkäänlaisen auttamisen rangaistuksen uhalla, ja velvoitti kaikki osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan turkkilaisten etsimiseen ja tappamiseen.

Toisaalla kerromme Grace O´Malley:n  irlantilaisesta merirosvolaivastosta, joka Englannin vastustamisen lisäksi tuhosi ”uskottomien” laivat niitä tavatessaan. Irlannin länsirannikko ei ollut lainkaan hyvää seutua pohjoisafrikkalaisille.esclavagistes-corse00000

Korsika joutui usein muslimirosvojen hyökkäyksen kohteeksi, y.o. piirros havainnollistaa sikäläisiä tapahtumia. Muslimit olivat hissukseen puolisentoistasataa vuotta, kun heidän laivastonsa oli poltettu Algerin ja Tunisin satamiin, ja britit olivat saaneet Sudanissa käyttöönsä vesijäähdytteiset Maxim-etälamauttimet Mahdin dervishien rauhoittamiseksi. Tänä aikana sivistynyt maailma ei välittänyt muistella näitä juttuja, joita tänään käsittelemme, ja monet alkoivat pitää realistisia kuvauksia po. uskonsotureiden teoista ”imperialistien propagandana”. Nyt, 2000-luvulla, meillä on nähtävinä aivan samat tapahtumat, -ja omassa ajassamme tapahtuneina.

gqrfns0iVuonna 1627 Islanti siis joutui barbareskihyökkäyksen kohteeksi. Hollantilainen petturi, Jan Janszoon van Haarlem, joka oli paennut Turkin alueille Hollannin oikeuslaitoksen etsiessä häntä merirosvouksesta syyttääkseen, oli merirosvolaivaston luotsina.

Hän lienee kehunut islantilaisia vaaleita tyttöjä pohjoisafrikkalaisille, kun oli saanut heidät lähtemään näin pitkälle.

Algerissa tai Tunisissa siepattuja odottivat orjamarkkinat. Ne olivat hyvin julmia näytelmiä, joissa ei paljoa ihmisarvoa kunnioitettu, -kuten ei kunnioittanut paikallinen uskontokaan.

alger-orjamarkkinat00001

Guðríður Símonardóttir päätyi tänne, muiden 242:n tuon ryöstöretken yhteydessä siepatun kanssa. kirjallisuudessa hänen mainitaan toimineen 10 muslimimaailmassa viettämäänsä vuotta ”concubiinina”. Kun Tanskan kuningas oli lopulta onnistunut, v.1637, neuvottelemaan Tanskasta, Norjasta ja Islannista ryöstettyjen ostamisesta vapaaksi, oli heistä hyvin harvoja enää jäljellä tai löydettävissä. Gudrun kuului näihin onnellisiin.

Vapautetut saatiin siis haettua Kööpenhaminaan, jossa heitä alettiin sopeuttaa takaisin kristilliseen elämään. Emme tiedä muista, kuin Gudrunista. Hän oli säilyttänyt sekä fyysisen terveytensä että mielen tasapainonsa. Rehabilitointi tapahtui jonkinlaisessa tilapäisessä hoitopaikassa, jossa työskenteli myös nuori islantilainen  pastori Hallgrímur Pétursson, joka valmistautui samoihin aikoihin siirtymään seurakuntatyöhön kotisaarelleen. Gudrunista ja Hallgrimurista tuli toisilleen läheiset.

Kun molemmat palasivat Islantiin, selvisi ettei Gudrunin aviomies ollut enää elossa. He avioituivat, ja Hellgrimur ryhtyi hoitamaan papin virkaa. Monille islantilaisille Gudrun oli kuitenkin ”langennut nainen”, eikä pariskunnan elämä ollut aina helppoa.  Hallgrimur antoi merkittävän panoksen Islannin  kirkolliselle ja kulttuurielämälle, pappina ja runoilijana. Gudrun kuoli  v.1682,  45 vuotta vapautumisensa jälkeen. Hallgrimur oli kuollut jo 1674.

maisema00001

Guðríður Símonardóttiria muistetaan Islannissa. Hänestä on kirjoitettu viime aikoina paljon, ja hänelle on pystytetty muistomerkkejä. Alla kuvattu on Heimaeyellä.

gudridursimonardottir00heimaete

 

 

800px-sm_bombardment_of_algiers_august_1816-lunyJälkinäytös: 26.-27.08.1816, runsaat kaksisataa vuotta sitten, sivistysmaiden laivastot iskevät Algerin satamaan ja polttavat kaikki siellä olleet laivat. Tämän seurauksena kristityt orjat vapautetaan ja merenkulku on turvassa muslimirosvoilta,  -aina meidän aikaamme asti.

 

Muslimien orjienmetsästys Euroopasta oli mittakaavaltaan afrikkalaisen orjakaupan luokkaa.

Eurooppalaisiin kohdistuu outo syyllistäminen, jonka tavoitteet eivät näytä lainkaan yhtä puhtailta, kuin se tekopyhyys jonka suojissa yksipuolinen syyllistäminen ja mustavalkoisen maailmankuvan levittäminen toimii.Sekaantuessaan Afrikan mantereen asioihin eurooppalaiset ryhtyivät käyttämään sikäläisiä menetelmiä, mikä tietty on väärin ja moraalitonta, mutta jos kokonaiskuvasta jätetään pois eurooppalaisiin vuosisatoja kohdistuneet vääryydet, ei olla vahvistamassa ihmisoikeuksien kunnioittamassa, eikä absolutisoimassa universaalia moraalia, vaan rakentamassa jotakin valheelle.Saadaan tulokseksi millainen maailmankuva tahansa, se lepää miljoonien murhattujen eurooppalaisten luiden päällä, jos kuvakieli sallitaan. Meidän on korkea aika lopettaa epäkelvon syyllisyyden märehtiminen, -varsinkin kun kimppuumme ollaan taas käymässä.

orjatori00001Kuva Algerista esittelee barbareskien käyttämiä kidutus- ja teloitustapoja. ”islamilaisella kalifaatilla” l. ISIS-Da’esh:lla on siis edeltäjiä muslimimaailmassa. di-gold

vestmannaeyjum000Vestmannaeyjar tänään:

 

 

 

 

banner_money_v2_300x250

2,407 total views, 1 views today

Realize that everyone else will have single coverage and that if your stud pass rusher is double teamed and you decide to blitz, someone will be unblocked. Take an cheap oakleys aggressive stance and send a defensive back from the Replica Oakleys opposite side. As a route runner, Cooper, who roomed with Carr in training camp, possesses a prodigious understanding of how to shake free of coverage, and we can expect him to cut down on his 10 drops, which aretied as the second most in the NFL. The young wideout still managed to haul in 72 balls for nearly 1,100 yards(Oakland’s first 1K receiver in a decade), while flashing the rare ability to turn small gains into game changing plays.. FEINSTEIN: There believe it or not, between the two best teams in the league. The Detroit Pistons are 22 and 3, and nobody’s even noticed it. Earnings were $128,020 for financial managers, $117,070 for marketing managers and $109, 870 for general and operations managers. Annual mean wages for other management occupations included $100,550 for public relations and fundraising managers, $87,230 for cheap nfl jerseys administrative services managers and $71,070 for agents and business managers.. Unfortunately, proponents of the current drinking age cheap oakleys rarely look at these other harms and focus solely on drunk driving. While driving under the influence is certainly a major problem, more than 3 out of 5 alcohol related deaths among people under 21 occur off the road. In the above situations was I was young and nave. I should have seen the warning signs, been more cautious, and done more due diligence. It only got worse during on Monday night as replacement officials looked entirely out of their depth throughout a matchup between the Denver Broncos and Atlanta cheap oakleys cheap oakleys sunglasses Falcons. The ineffectual and inconsistent administration of the rules of the game was perhaps most glaring following a fumble by Denver running back Knowshon Moreno in the first quarter.. If you love watching Netflix and YouTube and want to invest in a business that is more than just a content provider, Twitter may fit what you’re looking for. For us, as longer term long oriented investors in Twitter that believe in the value of the platform, we see this news as a positive and we continue to be bullish on the effect of Twitter making investments in coveted content. If you want to Wholesale China Jerseys share time together as a form of celebration, think of something the two of you have never tried before. For example, sign up to go skydiving, visit a tourist attraction or take tennis lessons. Schiano said that heading into last week NFL draft, he help but think that this should been Eric draft class. Small gesture is the least we could do to recognize his character, spirit, and perseverance.

4 thoughts on “AD1627: Turkkilaiset Vestmannaeyjarilla Islannissa, Guðríður Símonardóttirin tarina.

  • 4.1.2017 at 10:21
    Permalink

    Eihän sikakaan pääse itseään pakoon. Eurooppaan tarvittaisiin nyt yksi Vlad Seivästäjä joka estäisi islamin tulon maahan sekä idästä että etelästä. Mutta mistä löytyy näinä tabletin-lääpintä-päivinä suoraselkäisiä miehiä?

    Reply
    • 4.1.2017 at 11:54
      Permalink

      Löytyisihän niitä, mutta kuka lähtee ekana uhraamaan elintasonsa ja yhteiskunnallisen asemansa (ts. astuu ulos ns. ”kultaisesta vankilasta”)? Kuka haluaa yhteiskunnan hylkiöksi ja äänekkään ja raa’an suvakkivähemmistön sylkykupiksi? Ei, vaan yhteiskunnan on romahdettava ensin täydellisesti ennen kuin kenenkään kannattaa edes harkita selootin roolia kohdallensa. Vasta ns. modernin läntisen yhteiskuntarakenteen täydellinen romahdus, joka on rakennettu humanismin savijalkojen varaan, mahdollistaa ns. vanhojen hyvien konstien käyttöönoton. Ikävää sikäli että mikään tätä vähäisempi ei enää riitä tilanteessa jossa maanpetoshallitus toivottaa kieli pitkällä tervetulleiksi meidän(ja kohtuuden nimissä toivon että myös heidän) tulevat alistajat ja murhaajat.

      Reply
      • 4.1.2017 at 15:58
        Permalink

        Ei missään tapauksessa pidä odotella tilanteen pahenemista, vaan herätellä ihmisiä just nyt.

        Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.