”Jos lakia ei ole rikottu, ei ole salailtavaa. Jäljelle jää se toinen vaihtoehto.”

Terrafame/Talvivaara-Norilskij Nickel -uraanikuvio saa yhä kummallisempia piirteitä.  Säteilyturvakeskuksen, STUK:n, apulaisjohtaja Arja Tanninen kertoi Iltalehdelle, että vuoden 2014 lopussa Sotkamon kipsisakka-altaassa oli uraania noin 300 tonnia, ja  Harjavallassa sijaitsevassa Norilsk Nickel Harjavallan  tehtaalla  tällä hetkellä 3,5 tonnia uraania.

Lehden kysymykseen, minne uraani on mennyt ja minne se menee jatkossa Tanninen vastaa: ”Emme tiedä”.

 – Talvivaara luokiteltiin kansainvälisesti merkittäväksi uraanikaivokseksi. On merkillistä, että kukaan ei tiedä Suomesta lähtevän uraanipitoisen malmin liikkeistä. Ihmetyttää STUK:n toiminta, sanoo Stop Talvivaara -liikkeen keulahahmon Hannu Hyvönen.

Suomen Luonnonsuojeluliiton tekninen neuvonantaja Pertti Sundqvist ihmettelee, miksi valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame panttaa tietoa. – Jos ei halua kertoa asiasta, silloin on joko salattavaa tai hävettävää. Salattavaa ei ole, koska lakia ei rikota. Jäljelle jää se toinen vaihtoehto, Sundqvist pohtii.

Asiasta kirjoitti Iltalehti 03.09.2016.

3 thoughts on “”Jos lakia ei ole rikottu, ei ole salailtavaa. Jäljelle jää se toinen vaihtoehto.”

 • 5.12.2016 at 20:28
  Permalink

  ”Lehden kysymykseen, minne uraani on mennyt ja minne se menee jatkossa Tanninen vastaa: ”Emme tiedä”. = Emme halua kertoa, Sipilän ja Ylen määräys.

  Reply
 • 5.12.2016 at 20:36
  Permalink

  talvivaaran tuotanto menee laakeeksi ruhtinas matanbuchus:lle, jugolavian sota natovastaan oli kysymys uraanista tai tarkemmin sanottuna ilmais jakelusta niikuin tama sanoi he eivat tieda mitaan stukissa muuta kun nostavat palkkansa ja sanovat sita mita kasketaan sanoa, matanbuchus tarvii kipeasti naita raaka-aineita laakeisiinsa, mutta nyt nama raaka-aineet on kertakaikkiaan loppu maailmasta, toivottavasti taa pikkasen valasee. mulla on englaninkielinen nappaimisto jossa ei ole suomen aaooita, eli pikkusen joutuu pinnisteleen ja tietty mun kirnoitus virheet mukaan, jos jotain kysyrttavaa niin kirjoita peraan nyt kysymys niin yritan vastailla tietty jos osaan : )

  Reply
 • 17.12.2016 at 12:22
  Permalink

  Uraanista ei ole pulaa. Suomeen tuodaan lannoitteiden raaka-aineiksi maa-aineksia, joissa on uraania epäpuhtautena. Kemira kehitti prosessin, jolla uraani erotettiin ja puhdistettiin myyntiin sopivaksi. Myös lantaniidejä saatiin jonkin verran talteen. Viimeinen virkatoimeni STUK:n palveluksessa oli ulkomailta tuotavan lannoiteraaka-aineen toteaminen kaivannaiseksi, jota voidaan käsitellä voimassa olevien kaivoslakien mukaan. Uraani, jota prosessissa erottui, meni myyntiin ja siitä tehtiin ydinvoimaloiden polttoainetta. IAEA julkisti tilastoissaan Suomesta viedyt uraanimäärät tonneina. Nyt sitten on tultu aikaan, jolloin savolainen Tanninen kuittaa palkan, muttei tiedä mistään mitään. Näyttää ihan JUVAn touhulta!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.