20 terrorismijuttua KRP:n tutkinnassa.

Supo  toistaa omasta puolestaan Europolin äskeisen yleisvaroituksen jihadistiverkostojen aktivoitumisesta Euroopassa. Samassa haastattelussa ltasanomille  KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala muistuttaa syksyllä tappouhkauksia Timo Soinille ja Jussi Halla-aholle lähettäneestä ”Abu Hurairah Finlandista”, minkä pseudonyymin taakse kätkeytyi Porissa asunut pakistanilaistaustainen nuorimies. Häneksi on nyttemmin tunnistettu Syyrian sotanäyttämöllä itsensä räjäyttänyt ISIS-terroristi.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo Suomesta lähteneen noin 80 henkilöä sotimaan jihadistien joukoissa Lähi-Idässä. Jotkut heistä ovat päässeet merkittäviin asemiin terroristien organisaatiossa. Suomeen palanneita on parisenkymmentä.

Vaikka Supon edustaja yhtyy pääosin Europolin arvioon, hän pitää organisoitua iskua Suomessa epätodennäköisenä:

Suurin uhkakuva Suomelle ovat suojelupoliisin mukaan yksittäiset radikalisoituneet tekijät. Suunnitelmallisen ja organisoituneen radikaali-islamistisen terrori-iskun riski on Supon mukaan matala.

Asiasta kirjoitti Iltasanomat 03.12.2016.

Supoa ja KRP:tä ei voi syyttää huolettomuuden lietsomisesta, mutta eräät seikat saattavat antaa aihetta jatkotarkasteluun:

  • Korkea värväytymis-prosentti jihadismiin Suomessa asuvien muslimien keskuudessa.
  • Noin vuoden takainen tieto, että ISIS-Da’eshin korkeinta johtoa on asettunut Pohjoismaihin, joukossa rekrytointipäällikkö.
  • Suomessa asuvien/asuneiden rekrytointi esikunta-tasolle saattaa antaa vinkkiä sekä korkeiden johtajien olreskelupaikoista, että tulevista kohteista.
  • Tiedossa olevat 20 sotanäyttämöltä palaajaa riittävät hyvin yhteen tai kahteen Bataclan-tyyppiseen iskuun.

Terrorismin logiikan mukaan mahdollinen suuri kampanja Euroopassa koskettaa jokaista maata. On toinen asia, pystyykö ”kalifaatti” siihen vielä menetettyään tukialueensa Syyriassa ja Irakissa. di-gold

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.