Mistä suunnasta Suomi asutettiin 10 000 vuotta sitten.
Pohjois-eurooppalaisen alkuperäisväestön muodostumisen kannalta kiinnostavin -ja eniten tietoja antava- ajankohta on noin 12 000 eKr. Vaihe, jolloin Fennoskandiaa ja pohjoisinta Venäjää ei ollut vielä asutettu, mutta ne väestöt olivat jo olemassa, jotka tulisivat sen tekemään. Tuona ajankohtana he olivat etelämpänä, lähtökuopissaan, ja tulivat sieltä pian mm. Suomeen.
Jo jääkaudella puitteet ihmisten toiminnalle määritteli ilmasto, ja elinkeinot ja koko kulttuuri oli mukautunut siihen kasvillisuusvyöhykkeeseen ja biotyyppiin, jonka hyödyntämiseen kullakin ihmisryhmällä oli tietotaito. Pohjoisen Euroopan alkuperäiset asuttajat pysyttelivätkin heille tutussa ympäristössä, ympäristön siirtyessä kohti pohjoista. He seurasivat subarktiksen riista-rikkauksia niiden ottaessa uusia asuinalueita jäästä vapautuvilla alueilla.
Tarkastelemme nyt samaa ajankohtaa, jolloin jäätikön vetäytyminen pysähtyi, ja jään reuna jäi vuosisadoiksi niille paikoille, joihin sulavesien kuljettamasta hiekasta muodostuivat salpausselät. Tämä stagnaatio aiheutui ilmaston kylmenemisestä Pohjois-Euroopassa, jonka aiheutti Golf-virran pysähtyminen.Ilmaston lämpenemisen pysäytti sadoiksi vuosiksi Pohjois-Amerikan jääjärvien makean veden purkautuminen pohjoiselle Atlannille. Jäätikköjen vetäytyessä näille vesimassoille avautui suora purkautumiskanava nykyisen St.Lawrence-joen kohdalta merelle. Kun keyempi makea vesimassa kattoi Grönlannin ja Islannin merialuetta, kylmää suolaista vettä takaisin etelään johtavaan valtameren pohjavirtaukseen syöttävä ”pumppu” pysähtyi. Pintavettä suolaisempana, kylmempänä ja siksi painavampana Jäämeren vesi oli painunut Golfi-virran alitse kohti Etelä-Atlanttia, kuten se painuu tänäkin päivänä. Suolattomampi pintavesi käyttäytyi toisin, ja tuloksen näemme allaolevista kartoista. Etelä-Atlantille suuntautuvan pohjavirran heikentyessä Jäämerelle ei kehittynyt enää ”vesivajetta”, joka olisi vetänyt Golfin lämpimän veden Skandinaviankin pohjoispuolelle, kuten tänään (toistaiseksi) tapahtuu. Näemme siis, miltä Eurooppa näyttäisi ilman Golf-virtaa: Tundraa Anatoliaan asti, ja kylmyys-aroa Espanjassa??
Kartta kuvaa tilannetta ennen mammutinmetsästys-kulttuurin katoamista Itä-Euroopasta. Uusi elinkeino, liikkuvampi peuranmetsästys, oli tässä vaiheessa levinnyt vasta Walesin ja Puolan väliselle alueelle, ja on pian levittäytyvä itään kohti Uralia (Itäinen Kunda). Mannerjään itäpuolisen alueen asutuksesta ei ole havaintoja. Se täytynee olettaa ihmisistä tyhjäksi.
Tämä oli tavallaan ensimmäinen meitä kohdannut taantuma: Ilmaston kylmeneminen Euroopassa. Se aiheutti jäätikön reunan pysähtymisen Salpausselkien tasolle. Nämä hiekka- ja moreenimuodostumat ovatkin jäätikön reunailmiöitä. Karttojen värit: Valkoinen: Jää Ilmaston kylmeneminen aiheutti asutuksen vetäytymisen Norjan rannikolta, ja Komsan eristäytymisen Ruijaan ja Kuollaan meri-elinkeinojen varaan. Fennoskandian itäpuolinen harmaalla merkityn kylmyys-autiomaan on täytynyt olla täysin asumaton.
Hampuri-Creswell-ilmiö oli ilmaantunut jo ennen Magdalenien-väestön saapumista tuolle alueelle. Sen alkuperän täytyy siis olla ”Ukrainan refugion” väestön levittäytymisessä. Magdalenienin ekspansio pohjoiseen toi siihen pian länsieurooppalaisen elementin. Tutkijat ovat hjieman erimielisiä, kuinka paljon läntinen, Solutrean-Magdalenien -perintö on vaikuttanut väestöön itäisessä Pohjois-Euroopassa, -siis Venäjällä ja Fennoskandiassa. Kun tämän alueen koko uudelleenastus on Svidry-peräistä, kysymys koskee sitä, missä määrin Svidryn kulttuurissa oli läntistä ainesta. Kuten koko Hampuri-Creswell-ilmiö, se ei ole voinut siltä välttyä. Koska em. asutuspiirin koillispuolinen alue näyttää olleen silloisissa oloissa asutukseen kelpaamaton, Suomen pioneeriasutuksen juurien etsimisessä voitaneen keskittyä em. Euroopan paleoliittiset kulttuurit yhteensulattaneeseen peuranmetsästys-kompleksiin, ja sen seurannaiseen, Maglemose-Kunda -jatkumoon. Ketään muita ei siellä ei siihen aikaan ollut. Väestö/kulttuuri-horisontit:
Suomalaisten juuret ovat em. väestöissä/kulttuuripiireissä, paitsi vähemmän Solutreanissa ja Magdalenienissa, mutta näidenkin ainesta meille on tullut. Tämä tarkastelu perustuu ns. kahden refugion hypoteesiin. So. jääkauden kylmimpänä vaiheena ihmisasutus oli taantunut vain kahdeksi merkittäväksi ’refugioksi’, joista käsin Eurooppa asutettiin uudelleen. Tässä tunnetun tutkijan Marek Zvelebilin kartta: Kartan selitykset: 1. Itäinen jäännösasutus l. refugio. 2. Läntinen refugio. 4. Nykyisin meren peittämiä alueita. 5. Baltian jääjärvi. Näin ajatellen suomalaisten geeni- ja kieli-perimä on siis po. yleis(pohjois)-eurooppalaisesta yhteydestä, minkä nykyinen geenitutkimus vahvistaakin. Kielihistorian suhteen jää kaksi vaihtoehtoa: 1. Suomalaisten puhuma kieli on Euroopan paleolitiittisen alkukielen suora seurannainen. 2. Olemme joskus vaihtaneet kieltämme. Tässä asiassa ei vallitse yksimielisyyttä, mutta enemmistö tutkijoista katsoo, että nykyisten suomalaisten esivanhemmat ovat viimeistään kampakeraamisella ajalla mm. nykyisen Suomen alueella puhuneet suomalais-ugrilaista kieltä. On toinen asia, onko mahdolliseen kielenvaihtoon ollut syytä tai tilaisuutta. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei sulje pois suomen kielen arkaaista eurooppalaisuutta, eli olemme olleet täällä ”aina”. Jäätiköitymisen aikana ”Suomi” on toki sijainnut hieman etelämpänä, Mustanmeren pohjoispuolella, jolta seuduilta poistuimme viimeisen mammutin tultua syödyksi. Jos katsomme, että ”Suomi” on aina sijainnut siellä, missä esivanhempamme ovat asustelleet, ja tietty kielellinen, kulttuurinen ja geneettinen kokonaisuus on siirtynyt heidän mukanaan, jääkauden ”Suomi” oli Biskajalta Ukrainaan ulottuvan vyöhykkeen ihmis-asutusten ketju. Myöhemmin olimme Irlannin ja Pohjois-Venäjän välisen alueen peuranmetsästäjiä, ja sitten Fennoskandinan ja Uralin kivikautinen alku-asutus, joka omaksui keramiikan kaakosta, uusia kielivaikutteita etelästä. Eurooppa fragmentoitui nykyiseksi kielellisesti kirjavaksi kansallisuuksien valikoimaksi, mutta säilytti muuttumattomimpana alkuperäiset piirteensä pohjoisessa, nykyisissä suomalais-ugrilaisissa kansoissa. Geeniyhteytemme muihin nykyisiin eurooppalaisiin todistaa heidän polveutuvan suurimmalta osin samasta väestöstä, mutta meillä on vielä alkuperäiseen puhuttuun kieleen yltävä jatkumo, muilla ei. |
![]() ![]() ![]() |
Unkarilaisten kieli on myös lähellä. Kuullostaa itseasiassa enemmän luolamies kieleltä kuin suomenkieli, käs ja ver.
Mielenkiintoinen artikkeli
Hieno artkkeli.
Siis artikkeli!