Lääkäri huolissaan: Turvapaikanhakijat tuovat Suomeen jo hävitettyjä tauteja

Infektiolääkäri on huolissaan siitä, onko turvapaikanhakijoiden tuomiin tauteihin osattu varautua. Tuberkuloosia on jo todettu Suomessa.

Keuhkotuberkuloosi on Suomessa liki nitistetty tauti. THL:n infektiotautirekisterin mukaan keuhkotuberkuloosia on koko maassa esiintynyt tänä vuonna reilussa 150 tapauksessa.

– 10-15 vuotta sitten meillä oli esimerkiksi alkoholin käyttäjien epidemia. Nyt ei ole ollut enää alkoholistiryppäitä. Ikääntyneillä todetaan jonkin verran esimerkiksi jo sodan aikana saatua keuhkotuberkuloosia, sanoo Kymenlaakson Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.


Maahanmuutto ja maasta toiseen liikkuvat turvapaikanhakijat lisäävät tautitapauksia, sillä esimerkiksi keuhkotuberkuloosi on monessa lähtömaassa yleisempi kuin Suomessa.

uutisoi tiistaina, että yhdellä turvapaikanhakijalla on todettu tarttuva tuberkuloosi.

– Uutena ryhmänä lisääntyvät tällaiset tuberkuloositapaukset. Tämä on trendi koko maassa, ja Ruotsissa ollut sitä jo pidempään, Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan kyseessä on elinikäinen infektio. Vaikka maahan tullessa henkilö todetaan terveeksi, voi tauti ilmaantua myöhemmin elämässä. Tai olla ilmaantumatta, sillä tautia voi kantaa myös piilevänä, eikä se silloin myöskään tartu.

Käsienpesu ei keuhkotuberkuloosilta suojautumisessa auta, sillä tauti tarttuu pisaratartuntana ilman välityksellä.
Tuberkuloosi on maailmalla yksi tappavimmista taudeista, mikä johtuu aliravitsemuksesta tai muista yhteiskunnallisista oloista.

Suomessa kuolemantapaukset ovat harvassa. Infektioylilääkärin mukaan Suomessa keuhkotuberkuloosiin kuoleminen johtuu siitä, että diagnoosi on myöhästynyt ja potilas on ehtinyt huonoon kuntoon tai sitten on muita perussairauksia.

– Kyllähän Suomessa tuberkuloosi on täysin parannettava sairaus. Meillä se kriittinen piste on se, että tunnistetaan sairaus ja saadaan hoidon piiriin. Kyllä me sitten hoidettua saadaan, Pietikäinen sanoo.

Asiasta uutisoi Yle

4 thoughts on “Lääkäri huolissaan: Turvapaikanhakijat tuovat Suomeen jo hävitettyjä tauteja

 • 20.11.2016 at 00:08
  Permalink

  Tämä tuberkuloosin levittäminen metujen kautta oli melko räikeää. SPR ei rokottanut vokeissa asuvia matuja koska SPR:llä ei ole lääkäreitä jotka olisivat voineet ottaa vastuun rokotuksista. Sen sijaan tuberkuloosi rokotukset lojuivat VOK:eissa niin kauan kunnes ne suljettiin. Ja sitten ne palautettiin sairaanhoitopiireihin.

  Niin että välttäkää ainakin vuoden verran kanssakäymistä ihmisten kanssa jotka ovat jossain tekemisissä SPR:n kanssa tai ovat olleet VOK:iessa töissä. Ja pitäkää matuihin vähintään se 50m hajurako. Tuberkuloosin kanssa ei ole leikkimistä.

  Reply
 • 20.11.2016 at 10:12
  Permalink

  Suomeen rakennettiin 1930-50 -luvuilla keuhkotauti-parantoloiden verkosto, joka on nyt jo hävitetty tarpeettomana. Massiivisella resurssien käytöllä poistettiin täydellisesti yksi paha kansantauti. Nyt olemme jo saaneet sen takaisin. Aivan hetki sitten meillä oli tarkoitukseen sairaalatkin.

  Reply
 • 20.11.2016 at 12:51
  Permalink

  Ikäviä tilanteita on ollut päiväkodeissa joissa maahanmuuttajalapsi on purrut työntekijää tai toista lasta, ja sitten jälkeenpäin ollaan vasta tiedotettu työntekijöitä lapsen tarttuvasta hepatiitista. Pureman jälkeen tartunnan poissulkeminen vaatii useita verikokeita, jotka kestävät kuukausia.

  http://yle.fi/uutiset/3-6344073

  Reply
 • 28.4.2017 at 06:31
  Permalink

  Miksi niitä päästetään Suomeen? EU-KANSALAISEN perheenjäsenen viisumikin voidaan evätä syynä terveysriski eu tai maahan johon pyrkii.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.