Skepsiksen väki epäilee etnisten ryhmien älykkyyden periytyvän

Skepsis ry on suomalaisten skeptikkojen perustama yhdistys. Sen julkilausuttu tehtävä on ”edistää tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta” ja ”kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua”.

Skeptikko siis on henkilö, joka uskaltaa epäillä. Skepsiksen keskusteluryhmässä on nyt uskallettu epäillä aivan kunnolla. Todennäköisesti niin tehokkaasti, että jonkinlaiset kurinpalautus- ja sensuuritoimenpiteet ovat seuraavana, koska sen verran syvällisiä on nyt pohdittu.

Kimmo Pirkkala päättelee näin:

 1. Älykkyys periytyy
 2. Saman lajin sisällä yksilöiden älykkyys poikkeaa toisistaan
 3. Edellisistä väistämättä seuraa, että ihmisryhmien keskimääräisessä älykkyydessä on eroja, jotka johtuu perimästä, ei ympäristöstä.

skepsis

 

Herra Pirkkala on epäillyt nyt niin hyvin, että jätän tämän vain tähän:

 

30 vuotta tutkimusta etnisten ryhmien välisistä eroista älykkyyden suhteen.

(Rushton/Jensen, 2005)

rushjenstopic

Keskimääräiset älykkyysosamäärät eri ryhmille Yhdysvalloissa:

 • (85) afrikanamerikkalaiset (20% valkoista perimää nostaa ryhmän lukua)
 • (89) latinot (lähinnä Etelä- ja Väli-Amerikan intiaanit, osin etelä-eurooppalaiset)
 • (103) valkoiset (lähinnä anglo-saksit, germaanit, skandinaavit)
 • (106) aasialaiset
 • (113) amerikanjuutalaiset

(Toim. huom. afrikkalaisten älykkyysosamäärä on keskimäärin enintään 79.)

bellcurve

Laajempi kuvaus etnisten ryhmien välisistä eroista:

rushjens

4 thoughts on “Skepsiksen väki epäilee etnisten ryhmien älykkyyden periytyvän

 • 30.10.2016 at 09:36
  Permalink

  Tuossa listassa oli mielestäni yleistetty liikaa, esim. valkoisten tai aasialaisten niputtaminen ryhmiksi ei todellakaan kerro totuutta. Mielenkiintoista on myöskin todeta että neanterdahlilaisen geenien vaikutuksesta ihmisen älykkyyteen ei juurikaan puhuta, minusta se on merkittävin seikka etsittäessä syitä suureen vaihteluun.

  Reply
  • 30.10.2016 at 10:52
   Permalink

   Homo sapiens neanderthalensiksen geenien mukanaolo nykyperimässä oli pitkään mahdollisuus josta puhuminen oli tabu. Kun tieteelliset todisteet olivat kiistämättömiä, asia myönnettiin mutta nyt sen merkitys on tabu. Kyllä tiede on ihmeellistä.

   Reply
 • 30.10.2016 at 16:38
  Permalink

  Oliko älykystestin laatija kenties valkoihoinen?

  Reply
 • 30.10.2016 at 17:32
  Permalink

  Juho, älykkyystestit on psykologian todennäköisesti parhaiten tieteellisesti todistettu testi, eikä se syrji etnisen ryhmän perusteella. [1] Ylipäänsä kommenttisi on täysin ohi maalin. Tieteellinen metodi ei toimi rotu- tai sukupuoliperusteisesti vaan perustuu mittauksiin. Näin ollen tutkimus pitää paikkansa riippumatta sen tekijästä, jos se on oikein tehty.

  [1]
  ”Results indicate expert consensus that g is an important, non-trivial determinant (or at least predictor) of important real world outcomes for which there is no substitute, and that tests of g are valid and generally free from racial bias.”

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289608000305

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.