DTM ei päästänyt homofoobikoilta näyttäviä ravintolaan.

Nyt on noussut kohu siitä, että Valviran ohjeita noudattanut seksuaalivähemmistöihin myönteisesti suhtautuvan ravintola DTM:n ovihenkilö esti ilman virallisia henkilöllisyystodistuksia viinaa juomaan pyrkivän seurueen sisäänpääsyn.  Nyt kaikki selittelevät.

Hesarin mukaan seurueella oli vain jotain maahanmuuttoviraston kortteja, joita portsari ei Valviran ohjeita noudattaen hyväksynyt:

Paikalla ollut Hassen Hnini kertoo HS:lle, että ravintolaan oli menossa noin viidentoista hengen seurue, joista osa pyrki todistamaan täysi-ikäisyytensä maahanmuuttoviraston myöntämällä oleskelulupakortilla ja osa vastaanottokeskuksen myöntämällä asukaskortilla. DTM:ssä oli tapahtuma-aikaan käynnissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan järjestön yksityistilaisuus.

Valvira, ravintola ja maahanmuuttovirasto selittelevät ympäripyöreitä. Kukaan ei halua sanoa suoraan, että laki velvoittaa ravintoloitsijaa huolehtimaan siitä, että asiakkaat ovat alkoholilaissa määritetyn ikärajan ylittäneitä.

Aikaisemminkin Helsingissä on ollut ravintolakohuja. Muutama vuosi sitten  Vuorikadulla toimivaa nuorisoravintolaa vastaan puuhattiin boikottikampanjaa ”rasismin” takia. Ravintolan henkilökunta oli joutunut turvautumaan etniseen profilointiin -vaikka eivät käyttäneet tuota sanaa- kun eräs hyvin tunnistettava pienehkö  ryhmä oli syyllistynyt jatkuvaan häiriköintiin. Aloite ryhmä-porttikieltoon oli tullut asiakkailta, joista suuri osa kuului maahanmuuttajiin, joita oli myös henkilökunnassa.

Herkkyys rasismihysteriaan ravintoloiden kohdalla  periytyy jo viime vuosisadalta, jolloin ei ollut tavatonta nähdä ravintolaan pyrkimässä seuruetta, johon kuului pari mustalaista, ”ihmisoikeusjuristi” tai muutama, ja asiaan virittäytynyt toimittaja. Ceissiä tehtiin siis tekemällä, ja media otti tosissaan nämä lavastukset.

DTM:n toiminta on siis ollut lakien mukaista, mutta Valviran edustajan oli mahdotonta myöntää Hesarille, että DTM oli noudattanut juuri heidän ohjeitaan:

VALVIRAN ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kertoo, ettei alkoholilainsäädännössä määritellä sitä, minkälaiset henkilöllisyystodistukset ovat hyväksyttäviä todisteita täysi-ikäisyydestä. ”Tähän on Valviran ohjeissa otettu kantaa käytännön syistä. Olennaista on, että todistus on viranomaisen hyväksymä, eikä väärennetty”…  ”Lopulta vastuu siitä, minkälaiset kortit hyväksytään ja ettei alaikäiselle anniskella, on elinkeinonharjoittajalla.”

Kun ravintola noudattaa lakia ja viranomaisen ohjeita, ja on joutunut ”suvaitsevaisuuden” tai muun räksytyksen kohteeksi, meillä ei ole viranomaista joka sanoo että ravintola teki oikein. Lastensuojeluviranomaisilla on sama tilanne suhtautuessaan mm. yleistyneeseen alaikäisten hyväksikäyttöön. Lait ovat voimassa, mutta niitä ei toteuteta jos ”rasismi”. di-gold-1

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat 19.10.2016.

 

Obs:

Nyt on tullut tieto, että ”DTM päästää jatkossa sisään myös asiakkaat, joilla on vain Migrin tai VOKin myöntämä läpyskä, koska Valviran edustaja on HS:ssa rinnastanut nämä ajokorttiin. DTM myös haastaa muut ravintolat toimimaan samoin.” Laki on kumottu, juhlikaa!

 

Yhä pahenee: Ravintola ei saa valita asiakkaitaan.

Iltalehti tänään.

3 thoughts on “DTM ei päästänyt homofoobikoilta näyttäviä ravintolaan.

 • 19.10.2016 at 17:28
  Permalink

  Valviran virallinen ohje:

  ”Iän tarkastamisessa hyväksyttäviä todistuksia ovat voimassa
  olevat henkilökortti, passi tai ajokortti. Ulkomaiset passit ja ajokortit kel-
  paavat myös todistuksiksi, jos ne eivät vaikuta helposti väärennettäviltä ja
  niistä käy ilmi henkilön ikä. Sen sijaan iän todistamiseen eivät kelpaa esi-
  merkiksi Kela-kortti, opiskelijakortit tai sotilaspassi.”

  Toisin sanoen, vokkien myöntämät paperit eivät kelpaa. Eikä mikään muukaan väliaikainen todistus iästä.

  https://www.valvira.fi/documents/14444/22511/Alkoholiasiat_ravintolassa.pdf

  Reply
  • 20.10.2016 at 10:52
   Permalink

   Valviran edustaja puhui Hesarissa ympärispyöreitä ja suorastaan kannusti rikkomaan oman viraston ohjeistusta. Tää on vakava asia, sillä normaalisti ravintola menettää anniskeluoikeudet jos ei toimi Valviran nuottien mukaan.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.