Poliitikot tragedioiden äärellä?

Suomessa on sattunut aivan viime päivinä kaksi valitettavaa kuolemantapausta, joiden yhteydessä on nähty jopa vastenmielistä poliittista hyödyntämistä, toki myöskin tapausten vähättelyä.

Kajaanin Otanmäessä  menehtyi viikko sitten  v.1964 syntynyt Arto, joka surmattiin teloitustyyliin ryöstön jälkeen sunnuntain aamuyö-tunteina 10.11.09.  Ministeri Paula Risikkoa tämä tapaus ei herättänyt. Lauantaina 10.09. Helsingin keskustassa pahoinpideltiin Jimi, joka menehtyi joitain päiviä myöhemmin. Nämä kaksi tragediaa ovat saaneet poliittiset mittasuhteet, ja niiden ympärillä pyörii ikävänoloista hyödyntämistä.

Jimi oli siis loukkaantunut  Asema-aukiolla tapahtuneessa nahistelussa, mutta häntä ei oltu otettu sairaalahoitoon koska vamman vakavuutta ei tunnistettu. Jimillä epäillään olleen pään alueen vamma, joka on voinut aiheuttaa myöhemmin kuolemaanjohtavan aivoverenvuodon. Iltasanomat asiasta:

Komisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista kertoo poliisin ”kirjanneen ylös pahoinpitelyn, johon liittyy myöhempi uhrin kuolema”. Rikosilmoituksen teki maanantaina uhrin isä. Emme ota tässä vaiheessa kantaa siihen, onko kyseessä syy-seuraus -suhde, Seppälä lisää.

Iltasanomille Jimin isä kuvaa tapahtumia:

Eilen perjantaina hän sai kotonaan aivoverenvuodon, ehti juuri soittaa 112 ennen kuin menetti tajuntansa. Hätäkeskus onnistui jotenkin selvittämään paikan ja pyysi isännöitsijää avaamaan oven. Poika löytyi lattialta ja hänet vietiin Meilahteen.

Jimi menehtyi sairaalassa 22. aikaan illalla.

Näin Risikko:

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) esittää, että väkivaltaisten järjestöjen laillisuus otetaan tarkasteluun.  … Risikon mukaan viimeksi väkivaltaisten järjestöjen laillisuutta tarkasteltiin vuonna 2013 Jyväskylässä tapahtuneen kirjastopuukotuksen jälkeen.

Silloin poliisi ja syyttäjänvirasto tulivat siihen tulokseen, että ei olisi mitään hyötyä, jos laki tehtäisiin. Järjestöt kokoontuvat tai eivät kokoonnu, oli laki tai ei. Otan asian uudelleen arvioitavaksi.

Risikon ulostulo liittynee em. Helsingin asemaaukiolla sattuneeseen tapaukseen, johon osallistunut nuorimies menehtyi viime  perjantaina (16.09.) kotonaan. Kajaanin teloituskuolemaan Risikko ei ole ottanut kantaa. Jimin murheellinen kuolema saattaa olla seurausta hänen ja oikeistolaisten nuortenmiesten välisestä konfliktista, jossa jälkimmäiset poistivat hänet läheisyydestään voimakeinoin.

Jimi ei ollut jäänyt odottamaan poliisin saapumista, ja hakeutui itse terveyskeskukseen, josta hänet päästettiin kotiinsa, mikä osoittautui traagiseksi erehdykseksi. Risikko näkee tämän tapauksen poliittisena väkivaltana, mitä hän alleviivaa lausunnossaan, viittaamalla taannoisiin Jyväskylän kirjaston tapauksiin. Kirjastovälikohtaus oli siis ”äärioikeiston” ja ”äärivasemmiston” selkkaus, josta molemmille osapuolille koitui oikeudellisia saeurauksia.

Vasemmistonuorilla, jotka ovat nyt aktivoituneet Jimin vaan ei Arton tapauksessa, oli jokin konteksti Jyväskylän kirjastojupakkaan.

Kriittinen lukija voi nähdä Risikon nopeassa reagoinnissa Asema-aukion juttuun, ja senjälkeiseen osallisen kuolemaan, poliittisen pisteidenkalastelun makua. Risikko näyttää ajavan tapauksella, joka on siis toistaiseksi selvittämätön sen suhteen liittyykö Jimin kuolema 6 päivää aiempaan välikohtaukseen, myös vaatimusta tiukkenevasta nettisensuurista.

Kajaanin murhenäytelmän liepeillä on myös käynnistynyt poliittisen hyödyntämisen sirkus, aloittelevan puoluehankkeen hakiessa itselleen näkyvyyttä tuoreen murhapaikan äärellä. Asialla oli jo aiemminkin vainajien kanssa touhunneita taustavoimia.

Asiasta kertoi Turun Sanomat ja Iltasanomat 18.09.2016. Iltalehti Helsingin Asema-aukion tapauksesta 18.09.2016. Iltasanomat 17.09.2016. Helsingin Sanomat.

MTV Kajaanin surmatyöstä.

M.O.T: Kilpailutettu kuolema, käsikirjoitus.

Jimi Joonas Karttunen, fb-profiili.

5 thoughts on “Poliitikot tragedioiden äärellä?

 • 18.9.2016 at 19:41
  Permalink

  Tarkoitushakuista pisteiden keruuta,tosin niitä taitaa mennä enemmän kuin tulla.

  Reply
 • 18.9.2016 at 21:03
  Permalink

  Jos mietitään miten esim. tähän Jimin tapaukseen on suhtauduttu niin voi pojat. Kaksi päivää on valtemedia toimesta toitotettu miten ädin kullannuppu pahoinpidetiin kuoliaaksi ja kasvot annettiin rippikuvasta. Ministerit ja kansanedustajat poliisin vahvistamana kertovat miten ääriliikkeisiin tullaan suhtautumaan jatkossa.

  Samaan aikaan moottoripyöräjengit saavat poliisilta siunauksen. Se 1% joka ei kunnioita voimassa olevia lakeja saa elää omien lakiensa mukaan. Ja viranomaiset sekä sairaanhoitopiirit käyttävät heidän ulosottopalvelujaan, siirtäen veronmaksjien rahaa rikollisille järjestöille. Vahvisten näiden olemassaoloa ja otetta yhteiskunnastamme.

  Miksi aina näperrellään eikä tartuta niihin asioihin joilla oikeasti on merkisystä?

  Tässä Jiminkin tapauksessa viranomaisilla tulee olemaan valtava näyttötaakka sen suhteen että tappelulla olisi ollut jotain vaikutusta päideriippuvaisen kuolemaan. Hän kuitenkin päästi torstaina Meilahdesta pois terveen papereilla. Ja kuten arvata saattaa, liuotushoidon jälkeen ei elimistö kestä ohentuneella verellä rankkoja muutoksia. Kuten huumeita.

  Näitä ihmiskohtaloita on nähty tässä elämänvaiheessa useita. Talvella ojasta jäätyneiden löytäminen on rankkaa. Muttei mitään siihen verrattuna kun kesäkuumalla kaveri on ollut pari viikkoa kämppänsä lattialla. Arvatkaapa kuinka paljon olen nähnyt päihteidenkäyttäjien arkea? Aivan liikaa. Ja voin sanoa että suurimmalla osalla kansasta ei ole mitään käsitystä siitä ihmisjoukosta joka keskuudessamme kamppailee ravinnon ja päihteiden saamisen tuskassa. Päivästä toiseen, vuodesta toiseen. Odottaen vain sitä viimeistä päivää.

  Reply
  • 23.9.2016 at 09:03
   Permalink

   Mistä tiedät hänen olleen ’päihderiippuvainen’ Ihanko tunsit hänet? Nämä netissä rääkkyjä Bessen Wisserit tympäisevät minua. Tämä ei ole mikään kiinnostava salapoliisisarja vaan ote todellisesta elämästä. Uhrilla on omaiset, ystävät ja läheiset. Te Jimin solvaajat – te ette kunnioita edes kuolemaa. Astukaa edes hetkeksi Jimin saappaisiin – lyön vetoa – pisut tulee housuun.

   Reply
 • 19.9.2016 at 18:29
  Permalink

  Ai, nyt tämä mutiaisten suvakki sankari nostetaan jalustalle , oikein sisäministeri ottaa osaa ja surraan oikein Koko maan suruna. Ehkä tässä vaan on kyse sharian laista; hammas – hampaasta etc.
  Nykyäänhän on vallalla, että kun suomalainen surmataan, siihen ei kukaan päättäjä ota mitään kantaa, koska surma on tehty mutanaamojen taholta. Me suomalaisethan olemme nykyään toisen luokan kansalaisia.
  Päättäjät ovat tosiaan tajunneet, keiltä puuttuva kannatus tuleviin vaaleihin tulee kalastella.
  Jos Suomen kansa ymmärtäisi oman parhaansa, kansa ei äänestäisi ketään näistä ahneuden kuoleman syntiin langenneista päättäjistä.
  Täysi puhdistus parlamenttiin, äänestettäisiin isänmaallisesti asioita ajavia. Suomalaisuus kunniaan eli Suomi ennenkaikkea suomalaisille.

  Reply
 • Pingback: Hesarin kaksi normia: Epäilty vai syyllinen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.