Yle syytti muita ja teki itse ”ankan”.

Valtamedian verokertymästä vaan ei liiketoiminnan tuloksesta elävä osanen, Yle, on suonut huomiotaan myös maan hiljaisille l. vaihtoehtoiselle medialle. Kysymys, miksi suomalaiset etsivät tietoa vakiintuneen median ulkopuolelta, ei tullut mieleen?  Kun vikaa ei etsitä peilin kautta, se projisoidaan muihin?

Tarve vaihtoehtoiselle medialle ilmaantui jo vuoden 2009 Ranskan ”nuoriso”mellakoiden yhteydessä: Valtamedia pidättäytyi useita päiviä mainitsemasta koko Ranskaan levinnyttä autonpoltto- ja mellakka-aaltoa, jossa sai surmansa ainakin yksi ranskalainen sivullinen. Kun viimein, 5:n päivän moratorion jälkeen, uutinen kerrottiin suomenkielisessä mediassa, käytetty peiteilmaisu ”ranskalaiset nuoret” kattoi mellakoijien kuvauksen.

Etniteetin salaamisesta oli tullut journalismin ja ”eurooppalaisen arvomaailman” peruskivi. Ylen ja HS:n, ja muidenkin kannattaa muistaa, että juuri he itse loivat tilauksen vaihtoehtomedialle.

Sitten tähän syyllistämiskampanjaan:

Asialehti

Kansalainen

Nykysuomi

Uutismaailma

MV-lehden vanavedessä syntyneitä sivustoja, jotka toivovat menestyvänsä samaa reseptiä hieman muunnellen. Näitä yhdistävät uutissivustoina esiintyminen – ne eivät siis näytä ulkoisesti pelkästään blogeilta. Ne saattavat esimerkiksi kopioida uutisen jostain toisaalta ja kirjata loppuun omia näkemyksiään aiheesta.

Kirjoittajien nimiä ei tyypillisesti julkaista eikä tekijöille anneta anonyymiä sähköpostiosoitetta kummempia yhteystietoja. Ylipäätään oikeiden uutisvälineiden tunnusmerkit puuttuvat, kun esimerkiksi vastaavia päätoimittajia ei ole.

Noihin kevytmielisiin väitteisiin voimme vastata vain Nykysuomen puolesta:

  • Nykysuomen uutiset perustuvat mediassa ja joissain tapauksessa myös kirjallisuudessa t. tieteellisissä julkaisuissa jo julkaistuun tietoon. Pyrimme mainitsemaan primäärilähteen jos se on saatavissa, ellei niin tiedon edellisen julkaisijan. Lukijan mahdollisuus hakeutua alkuperäisen tietolähteen äärelle pyritään turvaamaan.
  • Uutisen ja primääritiedon kommentit ja analyysit ovat meidän toimituksellista työtämme, ellemme siteeraa nimeltä mainittua henkilöä.
  • Toisin kuin ns. valtamediassa, meillä poliittinen korrektius ei estä kertomasta asiaa selväsanaisesti.
  • Kirjoittajan ja toimituksen ajattelutavan vaikutus tuotettuun uutiseen ja uutisvalintaan on tosiasia, joka vallitsee myös valtamediassa. Tunnustakaa se rehellisesti, niin teitä voi edes hiukkasen kunnioittaa.
  • Nykysuomi pyrkii täyttämään valtamedian uutisoinnin jättämiä aukkoja. Jos ette meistä pidä, älkää jättäkö asioita kertomatta.
  • Nykysuomi on onnistunut esm. tuomaan suomalaisillekin mielenkiintoisia uutisia esiin nopeammin kuin suuremmilla resursseilla toimivat mediat sellaisissa tapauksissa, joissa ison mediatalon toimittajat ovat tunteja tai vuorokausia pyöritelleet uutista pöydällään pohtien, ”onko korrektia kertoa tästä suomalaisille?”.
  • Älkää siellä Ylessä iniskö: Te olette mokanneet.

Siitä tiedonvälityksestä, jota paikkaamaan vaihtoehtojulkaisut ovat ilmaantuneet, on hyvä esimerkki 11.09. tapahtuneeksi väitetty somalinaisen töniminen Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla. Iltalehden toimittaja suorastaan kieltäytyi katsomasta videota, jossa oli nähtävissä kiistanalainen tilanne aina poliisin paikalletuloon asti. Tässä esimerkkitapauksessa yleisö sai totuudenmukaiset tiedot Yle:n kyseenalaistamilta harrastelija-medioilta, ”virallisempien” jatkaessa disinformaation levitystä.

Maailmalla lukeva yleisö on keksinyt sellaisia sanontoja, kuin ”Lügenpresse”, eikä niitä kohdisteta vaihtoehtoisiin julkaisuihin.

Media, joka ei kerro uutisia vaan valikoi ne ideologisin tai muuten mielivaltaisin perustein, ei täytä tehtäväänsä. Suomen ykkösmedian palstatilan käyttäminen itsensä puolusteluun omaa laiminlyöntiään korjaamaan ilmaantuneen vapaaehtoistyönä toteutettavan tiedonvälityksen leimaamiseen, on törkeää käytöstä. di-gold

STOP THE PRESS: Vaihtoehtomedian eräs tärkeä funktio valtamedian suhteen, minkä asian Yle:n kirjoittaja epähuomiossa unohti, on tämä: Monasti vakiintunut media odottaa, että uutinen on jo tullut suomalaiselle yleisölle vaihtoehtoisten kanavien kautta, sitten vasta itse kirjoittaa. Kiittää teidän pitäisi, ei moittia.

 

Yle:n juttu aiheesta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.