Mies lyötiin kuoliaaksi ravintolan eteen. Tekijälle ehdollista ”kuolemantuottamuksesta”.

Heinäkuussa 2015 Vantaan Korsossa tapahtunut henkilön kuolema ravintolan edustalla oli äskettäin esillä Vantaan käräjäoikeudessa. Tekijälle  ehdollinen tuomio ”kuolemantuottamuksesta”.

Oikeuskäytännön lipuminen pois läinsäätäjän -so. eduskunnan- tahdon ja kansaan oikeustajun mukaisista tuomioista on nyt jo niin pitkällä, että tappajat kävelee vapaina ulos oikeussaleista. Iltalehti raportoi tapauksesta, jossa toisen henkilön tappanut ei viettänyt yötäkään putkassa. Olen aistivinani etnistä värinää?

Yökerhoillan karu päätös: Yksi lyönti vei hengen – uhri ei edes katsonut lyöjää. Vantaan käräjäoikeus katsoo, ettei lyönti itsessään ollut merkittävän voimakas.

38-vuotias selvisi ehdollisella eikä joudu maksamaan uhrin omaisille kärsimyskorvauksia.
Tapaus sattui vuosi sitten heinäkuussa yökerhon edessä Vantaan Korsossa.

Slloin kun laki oli vielä voimassa, moni tappelussa toista vahingoittanut vietti putka-yönsä pelon vallassa: ”Jos se kuolee, joudun taposta linnaan…”  Nyt on toisin: Linnaan ei joudu kuin itseään puolustanut rikosuhri, ja tappajalle maksetaan korvaukset valtion rahoista.

  • *Tappo*: Tekijä aiheuttaa oikeudettomalla teollaan toisen kuoleman, ilman että on nähtävissä hänen aikoneen tappaa.
  • *Murha*: Tekijä käy toisen kimppuun aikeena tappaa hänet, tai tappo tapahtuu raskauttavien asianhaarojen vallitsessa.
  • *Kuolemantuottamus*: Syyllinen aiheuttaa toisen henkilön menehtymisen huolimattomuudella tai laiminlyönnillä, ilman että tekoon liittyy rikoslain alaista rikosta.

Nämä asiat on 1990-luvulta alkaen kauniisti sotkettu. Jos rakennusmestari laiminlyö valvontavelvollisuutensa, ja 6. kerroksesta puuttuu kaide, ja katuun pläjähtää ensin repsikka ja sitten tiilikärry, mestari on käräjillä kuolematuottamuksesta.

Jos sama mestari joutuu kännispäissään tappeluun, ja toinen kuolee, se on lainsäätäjän tarkoittama tappo. Murhaksi sen tekee, jos on käynyt hakemassa kirveen kotoaan, sillä se osoittaa tietoisen aikeen.

Uhri menetti tajuntansa noin kymmeneksi minuutiksi. Hänet vietiin välittömästi sairaalaan, jossa hän kykeni vastamaan yksinkertaisiin kysymyksiin. Aivovammat ja verenvuoto olivat kuitenkin niin vakavia, etteivät lääkärit kyenneet pelastamaan uhrin henkeä. Hän menehtyi 15 vuorokautta myöhemmin sairaalassa.

38-vuotias otettiin kiinni. Poliisi takavarikoi häneltä kääntöveitsen, jota mies ei kylläkään ollut tilanteessa käyttänyt. Tutkinnanjohtaja laski miehen kuitenkin vapaalle seuraavana päivänä alustavien kuulustelujen jälkeen.

 

Vantaan käräjäoikeuden päätöksestä kertoi Iltalehti 09.09.2016.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.